Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Üzemképtelen járműveket szállítanak el Kecskemétről

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2020. augusztus 24. 16:17

Két ütemben összesen 112 üzemképtelen haditechnikai eszközt tettek vasúti szerelvényekre az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis katonái. A használaton kívüli járművek Tápiószecsőre kerülnek.

20200824-kecskemet  (4)

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka határozta meg azt a feladatot, hogy a katonai alakulatoktól el kell szállítani a huzamosabb ideje üzemképtelen haditechnikai eszközöket - tudtuk meg Tóth István századostól, aki az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a páncélos- és gépjármű-technikai szakterület vezetője. Mint elmondta: a folyamat 2019-ben kezdődött meg az alakulatoknál és most érkezett el az idő, hogy a kecskeméti bázis is búcsút intsen a már hasznavehetetlen eszközöknek.

20200824-kecskemet  (3)

„Az eltávolítást több ütemben végezzük közúti és vasúti szállítással, illetve vannak olyan eszközök, amiket helyszínen, Kecskeméten selejtezünk le” – fogalmazott Tóth István százados. Az elszállított eszközök zömmel tehergépkocsik és személygépjárművek, de a vasúti szerelvényekre felkerültek még pótkocsik, aggregátorok, egy autódaru, valamint számos repülőtéri karbantartó és kiszolgáló eszköz is. Szinte kivétel nélkül minden eszköz önálló mozgásra képtelen, amely jelentősen megnehezítette a katonák dolgát. Mint megtudtuk: üzemképes eszközök esetében egy most igénybe vett szerelvényt körülbelül egy óra alatt lehetne megtölteni, jelenleg ugyanez a folyamat vontatókkal 2 napot tett ki.

20200824-kecskemet  (13)

Tóth István százados hangsúlyozta, hogy a feladatvégrehajtás nagy odafigyelést kíván meg, éppen ezért külön felkészített személyi állomány végzi mind a vontatást, mind pedig a rögzítési feladatokat. A Kecskeméten bevagonírozott 112 haditechnikai eszközt az MH Anyagellátó Raktárbázis tápiószecsői bázisára szállítják.

GALÉRIA