Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Üzenet a múltból

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Kertész László |  2022. szeptember 19. 20:23

„Wathay Ferenc, Székesfehérvár egykori vicekapitánya jelkép. Tettének üzenete az, hogy a katona minden korban az ország őrzője legyen” – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes szeptember 19-én, hétfőn, Székesfehérváron.

megemlékezés_PÁT_09_19 (4)

A Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület az idei évben is megemlékezett Székesfehérvár történelmének jeles évfordulójáról, 1601. szeptember 19-éről, amikor a város - Wathay Ferenc, Székesfehérvár egykori vicekapitánya vezényletével - ideiglenesen felszabadult a török uralom alól. A török hódoltság másfél évszázada alatt dicső haditettnek számított, ha egy várat, várost, akárcsak ideiglenesen is sikerült felszabadítani.

Vargha Tamás érdeklődésünkre elmondta: nagyon fontos, hogy emlékezzünk azokra a hősökre, akik komoly áldozatot hoztak a hazáért, de ugyanolyan fontos az adott tett máig ható üzenete. „A török hódoltság idejében a vár egyet jelentett az országgal, a hazával, éppen ezért ideiglenes felszabadítása is nagy hangsúlyt kapott. Wathay Ferenc áldozata, hazaszeretete, kitartása, hite jelkép és követendő példa mindannyiunknak. Főleg akkor, amikor szeretnénk megszólítani a fiatalokat, hogy fontos a haza és az, hogy az országot katonák védjék” – fogalmazott a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

megemlékezés_PÁT_09_19 (9)

Az ünnepi műsorral, történelmi visszaemlékezéssel egybekötött megemlékezést követően az egykori vicekapitány szobránál koszorút helyezett el - mások mellett - Vargha Tamás és Vokla János ezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka.