Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezérkari szintű innovációs konferenciát rendeztek Izraelben

Szöveg: MHP HTCSF | Fotó: a csoportfőnökség felvételei |  2022. szeptember 19. 20:30

Dr. Sticz László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség (MHP HTCSF) csoportfőnöke képviselte a Magyar Honvédség parancsnokát a Tel-Avivban, szeptember 13-15. között megrendezett első Nemzetközi Katonai Innovációs Konferencián.

HTCSF izrael 06

Az Izraeli Védelmi Erők szervezésében lebonyolított konferencia legfontosabb feladata az volt, hogy új kezdeményezésként egy, az innovációval, a katonai képességfejlesztéssel és a transzformációval foglalkozó találkozót rendezzen, és ennek részeként a világ számos pontjáról érkező vezérkari főnököknek, valamint az őket képviselő szakértői delegációknak egy közös fórumon adódjon lehetőségük kapcsolatokat építeni, illetve az esetleges jövőbeli együttműködéseket megalapozni.

A konferenciát Aviv Kohavi altábornagy, az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke nyitotta meg. Beszédében részletezte azt a jövőorientált szemléletmódváltást, ami lehetővé tette az izraeli hadsereg átfogó transzformációját és a parancsnoki struktúra minden szintjét érintő átszervezését.

A rendezvényen kiemelt vendégként előadást tartott Mark Milley vezérezredes, az amerikai egyesített vezérkar főnöke, aki a fegyveres erők folyamatos megújulásának fontosságát hangsúlyozta, ami napjainkban is aktuális a rohamosan fejlődő forradalmi technológiák egyre szélesebb körökben való elterjedése miatt. Ezek mellett a résztvevők számos tematikus, szakterületekre bontott előadást hallgattak meg, valamint lehetőségük nyílt több izraeli startup vállalat termékének megtekintésére is.

HTCSF izrael 07

A konferencia második napján a delegációk ellátogattak a Negev-sivatagban található Tze’elim kiképzőbázisra, ahol további előadásokat és bemutatókat tekinthettek meg, amelyek Izrael egyedi biztonsági és műveleti környezetéből adódó innovatív vezetés-irányítási rendszereket, szervezeti felépítéseket, eljárásokat, illetve modern haditechnikai eszközöket ismertettek.

A konferencia csúcspontja egy éleslövészettel egybekötött demonstráció volt, ami az újfajta szemléletmód szerint átalakított összhaderőnemi koordinációt, annak rugalmasságát és hatékonyságát bizonyította.

HTCSF izrael 09

Zárásként Kohavi altábornagy és Beni Ganc védelmi miniszter közösen osztották meg jókívánságaikat a konferenciára ellátogató 28 nemzet küldöttjeivel.

Az izraeli látogatás lehetőséget biztosított a Magyar Honvédség képviselőinek új, kétoldalú kapcsolatok kialakításának előkészítésére, szakértői szintű együttműködések létesítésére és a nemzeti haderőfejlesztésnek további inspirációt adó benyomások gyűjtésére.