Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vád alatt a vörös khmerek egykori vezetői

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 16. 11:20

Kambodzsában vád alá helyezték csütörtökön a vörös khmerek négy egykori vezetőjét, így jövőre megkezdődhet a második tárgyalás a hetvenes évekbeli népirtás végrehajtóinak felelősségre vonásáról. Négy pontban vádolják mindegyiküket: emberiesség elleni bűnök, népirtás, háborús bűnök, valamint a vallásüldözés, a kínzás és az emberölés egyesített vádja – közölte sajtóértekezletén az egyik bíró, You Benleng.

A vörös khmerek rémtetteinek kivizsgálását az ENSZ segítségével végző törvényszék közölte: a jövő év közepén megkezdődhet a tárgyalás Nuon Chea, az egykori rezsim főideológusa, Khieu Samphan volt államfő, Ieng Sary volt külügyminiszter és felesége, Ieng Thirith volt szociális miniszter ellen.

A négy vádlottat összesen 46 alkalommal hallgatta ki a bíróság 2007-es őrizetbe vételük óta. Valamennyien tagadták, hogy közük lett volna azokhoz a mészárlásokhoz, kínzásokhoz, kényszermunkatáborokhoz és pusztító éhínségekhez, amelyek az 1970-es évek második felében megtizedelték Kambodzsa lakosságát.

Nuon Chea ugyanakkor egy kambodzsai újságírónak egyszer elismerte, hogy a rezsim kivégezte azokat a „hazaárulókat", akiket nem lehetett „átnevelni vagy megbüntetni". „Ezek az emberek a nép ellenségei voltak. Ha élni hagyjuk őket, kompromittálták volna a pártot" – magyarázta az egykori khmer főideológus „A nép ellenségei" című dokumentumfilmben.

Az ENSZ által támogatott törvényszék idén nyáron hozott ítéletet a vörös khmerek egyik hírhedt börtönének Duch néven ismert egykori parancsnoka ügyében. Duch háborús és emberiesség elleni bűnökért kapott eredetileg 35 év börtönbüntetést, ebből 19 évet kell rács mögött töltenie. A lényegében kínzóközpontként működő, S-21 jelű börtönben mintegy 15 ezer embert kínoztak és gyilkoltak meg.

1595907344
 

CímkékENSZvizsga