Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a választási kampány Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 16. 11:39

Befejeződött szerda éjszaka az afgán parlamenti választásokat megelőző kampány. A voksolást szombaton tartják. A parlamenti alsóház 249 mandátumáért több mint 2500 jelölt száll harcba. A képviselői helyek közül 68-at eleve a nőknek tartanak fenn. A tálibok kormányzatának 2001-es bukása óta ez a második parlamenti választás Afganisztánban.

Az európai választási rendszerektől eltérően az afganisztáni voksolási folyamatban nem játszanak szerepet a pártok, és a parlamenti, valamint az elnökválasztás során is kizárólag egyéni jelöltek indulhatnak. Ez a szisztéma az etnikai törésvonalak mélyítését próbálja kiküszöbölni az ázsiai országban, ahol pastuk, tádzsikok, hazarák, üzbégek és más nemzetiségek élnek együtt.

A tálib lázadók „idegen dolognak" minősítették a parlamenti választást, és támadásokkal fenyegetőztek.

A tavalyi elnökválasztás alkalmával jelentős számú szavazót tudtak elrettenteni a részvételtől, mindenekelőtt a déli és keleti országrészben, ahol főként pastuk élnek.

Eddig legalább három képviselőjelöltet gyilkoltak meg, s több jelöltet – főként nőket – halálosan megfenyegettek. A megfelelő biztonsági feltételek hiányában a szavazóhelyiségek 15 százaléka várhatóan ki sem nyit a szombati voksolás idején. Az ENSZ afganisztáni főképviselője korábban úgy vélte: azt már sikernek lehet tekinteni, ha a 17,5 millió összeírt választásra jogosuló állampolgár közül 5-7 millió elmegy szavazni.