Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar rendőrök és katonák segítik az afgán rendfenntartókat

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 16. 11:47

Úgynevezett Pre-Election Tréninget szerveztek az EUPOL (European Union Police Mission in Afghanistan) állományába – a Belügyminisztériumtól – vezényelt magyar rendőrök az Afgán Nemzeti Rendőrség részére Pol-e-Khomriban. A szeptember 4-9. közötti kurzust László Tamás rendőr alezredes vezette.

A hallgatókkal megismertették az afgán rendőrségi és választási törvény fontosabb szakaszait, hogy átfogó jogi háttérismeretekre tegyenek szert a szavazások sikeres lebonyolításában. Fontos része a tréningnek a magyar rendőrök által megtartott elméleti és gyakorlati intézkedéstaktika is.

Közösen dolgozott a rendőrökkel, az eredményes oktatás érdekében, a Magyar Honvédség PRT-9 tűzszerész és egészségügyi csoportja is. Õk a vezető rendőri állományt, az épületek belső és külső átvizsgálásának taktikai módszereire oktatták.

Ezek az ismeretek igen fontosak a választások biztonságos lebonyolításában. A módszerek tartalmazták a lehetséges veszélyforrások azonosítását, azok biztonságos megközelítési módjait. A tréning pszichológiai részében, egy valós veszélyhelyzetben adott helyes reagálást tanulhatták meg és gyakorolhatták be az afgán rendőrök. Az egészségügyi részleg bemutatta az amerikaiak által kiosztott modern elsősegélycsomagok használatát és a különböző sebesülések ellátásának módjait. A résztvevők elsajátíthatták a balesetek utáni sebesültellátás fogásait is. Ez volt az első – de nem az utolsó – alkalom arra, hogy az EUPOL a PRT-9-el közösen hajtott végre kiképzést.