Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életmentés, személyi védelem és Ramadán

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 16. 11:57

A katonáink „harctéri életmentő tanfolyamon” vettek részt, nyílt és zárt térben beállított szituációkban előforduló helyzeteket gyakoroltak, s – az ottani hagyománynak megfelelően – megvendégelték, megajándékozták a helybéli őröket Afganisztánban.

Miközben a MH Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) kilencedik váltása megkezdte a nagyobb távolságokba irányuló feladatainak végrehajtását, a táborban maradók olyan foglalkozásokon vettek részt, amelyek emelik a kiképzés színvonalát. A fokozódó biztonsági helyzet mindenkitől megköveteli azt, hogy a beosztásával járó ismereteket folyamatosan tökéletesítse a hadműveleti területen is.
A katonák egy része Harctéri Életmentő (CLS- Combat Life Saver) tanfolyamon vett részt, amit a táborba települt Előretolt Sebész Csoport (FST- Forward Surgical Team) aktív segítségével tartottak meg a tábor egészségügyi központjának tagjai.

Az amerikai egészségügyi csoport Észak-Karolinából érkezett hét hónapja Afganisztánba, ebből fél évet a magyar táborban töltött. Feladatuk a sürgős, életmentő műtétek végrehajtása. A megrendezett tanfolyam célja az volt, hogy harctéren történő sérülés esetén a katonák tudják, hogyan kell hatékonyan ellátni megsérült társukat. Ez tartalmazta a vérzés elállításának módjait, a mellkasi sérülések kezelését, de megtudták azt is, hogy melyek a legfontosabb sebesült-ellátási szabályok harc közben.

 

A „Közel Biztosító Csoport" (CPT- Close Protection Team) is részt vett egy szinten tartó foglalkozáson. Ezek a katonák kiemelten fontos feladatot hajtanak végre: amikor a parancsnok elhagyja a tábort, ők szavatolják a biztonságát, ha kell a saját testi épségük kockáztatásával is! Ezen a foglalkozáson a parancsnok – a kiemeltem védett személy – is köteles részt venni, ezzel is segítve a testőreinek munkáját. A különböző rendezvényeken, nyílt és zárt térben beállított szituációkban előforduló helyzeteket gyakorolták be, alájátszók segítségével.

 

A Ramadan zárásaként tartott háromnapos ünnepség az Eid. Az itteni hagyományok szerint, az egy hónapig tartó böjt után az emberek ünnepelnek, lakomákat szerveznek és megajándékozzák egymást. Ezt az ünnepséget Camp Pannóniában is megtartották. Dr. Lippai Péter parancsnok megvendégelte és megajándékozta a táborban dolgozó helyi őröket, megköszönve ezzel az eddigi munkájukat. Nekik köszönhető, hogy a magyar csapat minden erejével a feladatára tud koncentrálni. Õk képezik a tábor külső védelmi gyűrűjét, ők főznek, mosnak és takarítanak helyettünk, vagy éppen tolmácsként segítik a munkánkat. Fontos, hogy tiszteletben tartsuk afgán munkatársaink, szokásait és megköszönjük mindazt a munkát, amit értünk tesznek!