Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vadásznak az újságírókra Irakban

2007. december 19. 10:02

Több mint 13 év óta idén halt meg a világon a legtöbb újságíró munka közben. Az áldozatok csaknem fele Irakban vesztette életét – derül ki a Bizottság az Újságírók Védelmében nevű New York-i központú szervezet megállapításából.

Idén 64 újságíró halt meg hivatásának gyakorlása miatt vagy közben, míg tavaly ez a szám 56 volt.

Legutoljára 1994-ben volt magasabb az elhunyt újságírók száma az ideinél: 66 – írta a független szervezet jelentését ismertetve a The Washington Post.

A legveszélyesebb hely Irak volt, ahol 31-en haltak meg. Közülük 24-et célzatosan gyilkoltak meg, heten különböző fegyveres akciók során, kereszttűzbe kerülve vesztették életüket.

Irakban idén 12 újságírókat kísérő személy – több testőr és sofőr – is meghalt.

Az iraki invázió kezdete, 2003 márciusa óta összesen 124 riporternek és 49 kísérő személynek kellett megválnia életétől az arab országban.

Joel Simon, a szervezet ügyvezetője elmondta: Irakban az újságírókat rendszeresen “levadásszák", meggyilkolják. Az áldozatok majdnem kizárólag irakiak.

Nagy részük a helyi médiának dolgozott, de többen a The New York Times, az ABC News, a Reuters vagy az AP munkatársai voltak.

A második legkockázatosabb hely a világon az újságírók számára Szomália volt, hét újságíró haláláról tudni.

“Pozitív fejlemény", hogy 15 éve első ízben nem gyilkoltak meg egy riportert sem Kolumbiában, és 8 éve egy újságírónak sem kellett meghalnia hivatása miatt a Fülöp-szigeteken.

MTI