Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét áll a szuperszámítógép

Szöveg: Háború Művészete |  2007. december 19. 9:20

Sokáig a II. világháború egyik titkos fejezetéhez tartozott a német rejtjelgépek kódjának sikeres megfejtése. Ez a teljesítmény döntő jelentőséggel bírt a háború végkimenetelét illetően.

A kitűnő matematikusok és kódfejtők segítségével eredményesen törték fel a német üzeneteket. Ehhez a legújabb technikai fejlesztéseket is felhasználták, majd szolgálatba állították az első számítógépeket. A legutóbb, 2007 novemberében egy nemzetközi csapat építette meg a Colossus Mark II típusú ősszerkezet egyik pontos mását. A kifogástalanul működő monstrumot eredeti helyén, a Bletchley Parkban helyezték el.

Az első számítógépek megvalósítására irányuló törekvések egészen az előző századfordulóig vezethetők vissza. A II. világháború idején, a hírszerzés területén is, jelentős technikai és tudományos fejlődés ment végbe. Az angol titkosszolgálat a Bletchley Parkban rendezte be rejtett főhadiszállását, ahol szakembereik már csaknem a háború eleje óta dolgoztak a német rejtjeles telex- és távgépíró-üzenetek sikeres megfejtésén. 1944-ben már szolgálatba is állították az első – méreteik alapján találóan – Colossus névre keresztelt ősszámítógépeket, amelyek az üzenetek megfejtésének meggyorsítása révén forradalmasították a kódfejtést.

A világ első programozható, de még nem teljesen digitális elektronikus számítógépét, a Colossust Tommy Flowers mérnök és Maxwell Herman Alexander Newman matematikus tervezte. Az első prototípust – a Colossus Mark I-et – 1943 decemberében a Londontól északnyugatra lévő Dollis Hillben próbálták ki sikeresen. Majd ezután, 1944. január 18-án átszállították a Bletchley Parkba, ahol február 5-én először tört fel egy német üzenetet. Ezt a modellt fejlesztette tovább Allen Coombs, aki 1944 júniusában állította szolgálatba a Colossus Mark II-t. E berendezésből a háború végéig összesen 10 db-ot gyártottak. Példaként említhető, hogy míg a Mark I-et 1500 elektroncső, addig a Mark II-t már 2400 db elektroncső felhasználásával építették meg. A számítógépnek tulajdonképpen a németek rejtjeles telex- és távgépíró-üzeneteinek megfejtésében és adatfeldolgozásában volt döntő jelentősége. Kiemelkedő szerepet töltött be a Lorenz SZ40/42 (Schlüsselzusatz) gépek, közismertebb nevén az Enigma közlemények desifrírozásában, valamint az üzenetek gyors papírra rögzítésében.

A mostani példány tulajdonképpen egy teljesen működőképes Colossus Mark II típusú replika gép, melyet a No. 9-es mintájára állított össze a Tony Sale vezette nemzetközi csapat. Természetesen eredeti helyén, a Milton Keynesben lévő Bletchley Park H-blokkjában helyezték el. A megvalósítás összesen 6 millió fontba került, melynek nagy részét a National Museum of Computing (NMC) biztosította, valamint 75 000 fontot a British Computing Society adományozott erre a célra. A Colossust elkészülése után, 2007. november 15-én sikeresen ki is próbálták. Egy eredeti Lorenz SZ42 által a II. világháborúban már elküldött üzenetet újból megismételtek, és a berendezés segítségével a kódokat ismét eredményesen törték fel. Ezen túl az érdeklődők számára is megtekinthető a hadtörténelem eme érdekes berendezése, az angolok pedig méltán büszkélkedhetnek a dicső múlt újabb darabjával.