Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vadászok, vagy zoldosok az Afrikában őrizetbe vett szlovákok?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 6. 21:42

Továbbra is őrizetben tartják a Közép-afrikai Köztársaságban azt a tíz szlovák állampolgárt, akiket múlt héten vettek őrizetbe a hatóságok azzal a gyanúval, hogy a hatalom megdöntésére készültek – közölte az AFP francia hírügynökséggel az afrikai ország kormányának szóvivője hétfőn.

„A kormány meghiúsított egy kívülről szervezett államcsínykísérletet. (…) A biztonsági erők szeptember 1-jén vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatban tíz szlovák állampolgárt, akik illegálisan léptek be a Közép-afrikai Köztársaság területére, és arra készültek, hogy államcsínyt hajtanak végre" – mondta Fidele Ngouandjika szóvivő.

Az esetről múlt pénteken adott hírt a Jeune Afrique című pánafrikai hetilap. A jelentés szerint a szlovákok éppen lőszert rakodtak egy teherautóra, amikor a katonák őrizetbe vették őket az ország délnyugati részén, Nola városban.

A szlovák külügyminisztérium a hír megjelenésének napján azt közölte, hogy félreértés történt: az érintett szlovákok vadászok, akik törvényes úton a szabadságukat töltik Afrikában, és már szabadlábon vannak.

A Közép-afrikai Köztársaság kormányszóvivője elmondta: a szlovákokat átszállították a fővárosba, Banguiba, ahol vizsgálat indul az ügyükben, hogy tisztázzák, valójában milyen szándékkal érkeztek az országba.

A Právo című cseh napilap múlt pénteken azt írta: Francois Bozizéhez, a Közép-afrikai Köztársaság elnökéhez közel álló körök szerint az illetők zsoldosok, akik a jelenlegi hatalom megdöntésével akartak megpróbálkozni. Az ottani védelmi minisztérium viszont azt állította, hogy vadászokról van szó, akik hivatalosan nyilvántartásba nem vett fegyverekkel rendelkeznek.

Címkékvizsga