Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vajon honnan lőhettek?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. február 3. 8:20

Egy amerikai Predator robotrepülőgépről kilőtt rakéta végzett a hét elején Pakisztánban azzal az al-Kaida-vezetővel, akinek halálhírét előző nap jelentették be – közölték amerikai és pakisztáni forrásból.

Pakisztáni titkosszolgálati forrásból pénteken megerősítették, hogy Abu Laisz al-Líbi ott volt, abban a házban – az Afganisztánnal határos, a központi hatalom ellenőrzése alól kicsúszott északnyugat-pakisztáni térségben -, amelyet rakéta döntött romba hétfő éjjel.

Al-Líbi halálhíre csütörtökön felkerült muzulmán szélsőségesek által használt internetes oldalakra. Ugyanaznap a pakisztáni biztonsági szolgálatok megerősítették, hogy hét arab és hat közép-ázsiai fegyveressel végzett egy amerikai rakéta Észak-Vazirisztánban.

A dél-ázsiai ország hadserege és az iszlámábádi kormány kedden azt közölte, hogy nem tudja, honnan lőtték ki a rakétát.

Helyi lakosok egy nyugati hírügynökség tudósítójának elmondták, hogy az al-Kaidával szimpatizáló iszlamista csoportokhoz közel álló törzsek tagjai a hétfő éjszakai légicsapás után azonnal lezárták a helyszínt, és eltemették a holttesteket, amelyek pakisztáni titkosszolgálati forrásból származó értesülés szerint erőteljesen roncsolódtak, ezért nehéz volt azonosítani az áldozatokat.

Amerikai illetékesek al-Líbit sejtették amögött a tavaly februárban elkövetett robbantásos merénylet mögött, amely az afganisztáni bagrami légitámaszponton – Dick Cheney amerikai alelnök bázison tett látogatásával egyidejűleg – 23 halálos áldozatot követelt. Cheneynek nem esett baja.

Szakértők szerint noha a terrorista kiesése érzékeny veszteség az al-Kaida számára, bizonyos, hogy a szervezet rövidesen új embert állít a helyére.

Az al-Kaida vezető alakjának pakisztáni területen való megölése kényelmetlen helyzetbe hozhatja Pervez Musarraf pakisztáni elnököt, aki többször is elmondta, hogy nem ad engedélyt a gyanú szerint az afgán határ mentén rejtőző al-Kaida-tagok elleni amerikai katonai akciókra. Úgy tudni, az Afganisztánban állomásozó szövetséges erők az elmúlt időszakban több rakétatámadást is intéztek a vallási fanatikus tálib mozgalom és az al-Kaida pakisztáni területen bujkáló hívei ellen, de ezt az amerikai haderő nem hajlandó megerősíteni.

“A koalíciós erők nem hajtanak végre műveleteket Pakisztánban" – közölte pénteken az Afganisztánba vezényelt amerikai haderő szóvivője a hétfő éjjeli légicsapással kapcsolatban.

Az amerikai légierőn kívül az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) is rendelkezik Hellfire rakétákkal felszerelt Predatorokkal. Michael Hayden CIA-igazgató január elején Mike McConnell, az amerikai hírszerzés egy másik magas beosztású vezetője társaságában Pakisztánban járt, hogy kieszközölje Musarraf elnöknél, hogy az amerikai erők pakisztáni területen is üldözhessék a terrorista elemeket. A pakisztáni elnök két nappal később a nyilvánosság előtt azt mondta, betolakodóknak fogják tekinteni az amerikai csapatokat, ha pakisztáni területre lépnek.