Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Valószínűleg nem volt CIA-börtön Litvániában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. december 13. 7:57

Rolandas Paksas egykori litván elnök azt mondta: 2003-ban megkeresték, hogy adjon engedélyt terroristagyanús személyek Litvániába szállítására, az ő válasza azonban elutasító volt. Paksas ezt a feltételezett litvániai CIA-börtön ügyében zajló parlamenti vizsgálat keretében jelentette ki, hozzátéve: nem tudja megmondani, hogy létesült-e végül országában ilyen börtön.

A BNS balti hírügynökség szerint az exelnök azt mondta: a kérést a litván titkosszolgálatok akkori vezetője, Mecys Laurinkus adta elő neki egy bizalmas találkozón, írásos dokumentumok nélkül.

Az ügyre az ABC amerikai televízió irányította rá a figyelmet még augusztusban, azt állítva, hogy a 2001-es Amerika elleni terrortámadást követően Lengyelország és Románia mellett Litvánia volt a harmadik európai ország, amely engedélyezte területén titkos börtönök működtetését az amerikai hírszerzőknek.

November 19-én az ABC újabb állítólagos bizonyítékkal állt elő, mely szerint egy főváros közeli exkluzív lovasklubban működtette titkos litvániai börtönét a CIA, a vilniusi kormány hozzájárulásával.

“Nehezen tudnám megmondani, hogy létezett-e a börtön, de akkori elnöki pozíciómból adódóan tudtam arról: létezik olyan szándék, hogy Litvániába hozzanak terrorizmussal gyanúsított személyeket" – idézte Rolandas Paksas szavait a BNS.

“Azt gondolom, hogy ha egy elnök nemet mond, azt végre kell hajtani" – mondta Paksas, miután meghallgatta őt az ügyet vizsgáló parlamenti bizottság.

Lényegében cáfolta a börtön létrehozását a BNS által megkérdezett volt titkosszolgálati főnök is.

“Hogyne, volt ilyen megbeszélésünk, de az a jövőbeli, NATO-taggá válásunk utáni lehetőségekre vonatkozott" – mondta Mecys Laurinkus a balti hírügynökségnek. “Az elnök válasza elutasító volt, és én azt mondtam neki, hogy tartjuk magunkat az álláspontjához" – tette hozzá.

Az amerikai televízió azután tért vissza az ügyre, hogy a vilniusi parlament novemberben többszöri cáfolat után vizsgálatot indított, hogy kiderítse, valóban működött-e CIA-börtön a balti országban 2004 kezdetétől 2005 novemberéig, s arról tudott-e a litván vezetés.

Bár a korábbi litván állami vezetők, köztük Algirdas Brazauskas volt miniszterelnök és Valdas Adamkus államfő mindmáig visszautasított minden ezzel kapcsolatos állítást, az ABC Richard Clarke-ot, a Fehér Ház egykori terrorellenes tisztviselőjét idézte, aki szerint a vilniusi kormány George W. Bush elnök 2002-es litvániai látogatása után, hálából a balti állam NATO-belépéséhez nyújtott amerikai támogatásért, járult hozzá a titkos létesítmény működtetéséhez.