Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Valószínűleg táliboknak szánt iráni rakétákat foglaltak le Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 10. 19:36

Gyaníthatóan Iránból származó és a tálib lázadóknak szánt rakétaszállítmányt foglaltak le a brit hadsereg Afganisztánban tevékenykedő különleges alakulatai – közölte szerda este Londonban a brit külügyminiszter. William Hague az incidenst bejelentő nyilatkozatában „teljességgel elfogadhatatlannak” nevezte Teherán magatartását, amely szavai szerint ellentétben áll az iráni kormány azon álláspontjával, hogy Irán célja az afganisztáni biztonság és stabilitás megteremtésének elősegítése.

A 48 rakétából álló szállítmányt még február elején foglalták le a brit hadsereg kommandósai az afgán kormányerőkkel együttműködésben. Az azóta elvégzett brit szakértői vizsgálatok eredménye alapján a rakéták iráni gyártmányúak, és sokkal nagyobb hatótávolságúak bármely olyan rakétafegyvernél, amellyel a tálibok eddig rendelkeztek.

Hague szerdai esti nyilatkozata szerint a műszaki vizsgálatok „nem hagytak kétséget afelől", hogy a szállítmány Iránból érkezett. Hozzátette: egyértelműen olyan fegyverekről van szó, amelyekkel a tálib erők „jelentős távolságból" is képesek lettek volna végezni az afgán hadsereg és a nemzetközi biztonsági haderő (ISAF) katonáival.

A brit külügyminiszter közölte, hogy Nagy-Britannia teheráni nagykövete már felvetette az ügyet az iráni külügyminisztériumban.

Liam Fox brit védelmi miniszter szerdán a BBC-nek kijelentette: az eset megerősíti azt a véleményét, hogy Irán nem csupán nukleáris fejlesztési programja, de a szomszédos országok folyamatos destabilizálása miatt is veszélyt jelent.