Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Válság idején jó üzlet a robotrepülőgépek bérbeadása

Szöveg: Háború Művészete |  2009. május 13. 11:40

Az amerikai és izraeli cégek egyre nagyobb lehetőséget és üzletet látnak a robotrepülőgépek bérbeadásában, hiszen a hadsereg mellett a rendőrség és civilek is előszeretettel alkalmazzák az UAV-ket.

Különösen békefenntartó hadműveletek továbbá vészhelyzetek (például természeti katasztrófák) esetén lenne kulcsfontosságú jelentősége a robotrepülőgépek bérlésének, amely egy sokkal rövidebb procedúrát jelent, mint egy konkrét megrendelés leadása, illetve teljesítése, nem is beszélve ennek költségéről.

Az Afganisztánba katonákat küldő országok igen nagy hasznát vették a robotrepülőgépeknek főként a felderítések során.

A törökök a kurd szeparatisták ellen folytatott jelenlegi hadjáratukban izraeli UAV-ket szerettek volna használni, az évekkel ezelőtt leadott rendeléssel azonban problémák adódtak, ezért jelentős késés várható a leszállítás várható időpontjában. A törökök ideiglenes, ugyanakkor gyors megoldásként Izraeltől és az Egyesült Államoktól béreltek robotrepülőgépeket.

Hasonlóan cselekedett az amerikai haditengerészet (U.S. Navy) is, ami a szomáliai kalózok ellen veti be ezeket az UAV-ket. A bérbeadás folyamata mindig egyszerűbb és gyorsabb, mint maga a konkrét megrendelés, ezért egyre gyakrabban használják az egyes országok ezt a lehetőséget.

Az izraeli gyártók robotrepülőgépek széles repertoárját kínálják, a Predatortól kezdve egészen a legkisebb, micro UAV-kig, hasonlóan a Boeing céghez, amelytől a Scan Eagle és két helikopter UAV bérelhető.