Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Váltás a PRT-ben

Szöveg: kormany.hu |  2011. március 11. 13:54

Megtörtént az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) parancsnoki teendőinek átadás-átvétele március 4-én. A magyar PRT kilencedik váltásának parancsnoka, dr. Lippai Péter ezredes a csapatzászlóval együtt a beosztásával járó teljes felelősséget is átadta Szloszjár Balázs alezredesnek, a tizedik váltás vezetőjének.

Az ünnepségen részt vettek Baghlan tartomány kormányzati és nem kormányzati afgán vezetői, az Afgán Nemzeti Biztonsági Erők és a tartományban működő ISAF- csapatok parancsnokai, az UNAMA és a legfontosabb NGO-k képviselői, valamint a PRT-val szorosan együttműködő MH Nemzeti Támogató Elem parancsnoka is.

Az eseményen a tartományi kormányzó helyettese méltatta a magyar PRT által végzett munkát.

A PRT leköszönő parancsnoka megköszönte valamennyi afgán és más nemzetiségű partnernek és szövetségesnek a munkájukhoz nyújtott támogatást, a tanácsokat és észrevételeket. Reményét fejezte ki, hogy a következő váltás is legalább ekkora segítséget fog tőlük kapni. Külön megköszönte a PRT-9 állományának azt a fegyelmezett és kitartó munkát, amely lehetővé tette, hogy a magyar PRT-k történetének egyik legnehezebb időszakában is sikerült becsülettel helytállnia. Ez a megromlott biztonsági helyzetben, valamint az erősen csökkenő erőforrások mellett nem kis teljesítmény.

Szloszjár Balázs alezredes kiemelte, hogy a tizedik váltás az afgán néppel együttműködve folytatja az előző PRT-k törekvéseit. Nagyon reméli, hogy az afgán nemzeti hős, Ahmad Shah Massoud szavai a jövőben is érvényesek lesznek, miszerint „mindig az lesz a politikánk, hogy mindenkivel jó és baráti kapcsolatokat ápoljunk"!

A PRT új parancsnoka biztonságos hazatérést kívánt a haza induló magyar katonáknak, akik megérdemlik, hogy családjaik körében pihenhessék ki az elmúlt félév fáradalmait!

 
 

 
(Szöveg és fotó: PRT-szóvivő)