Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Forradalmi forgatag”

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. március 11. 14:33

Ezzel a címmel zajlik a napokban a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum programsorozata a Várban. „Idézzük fel együtt az 1848. március 15-i eseményeket egy múzeumi séta keretében!” – invitálja az intézmény a történelem iránt érdeklődőket. De nemcsak sétát kínál, hanem hasznos, okos és izgalmas időtöltést is. Március 11-én, pénteken éppen az iskolásoknak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Már a nyitás előtt százak várakoztak a várban a Hadtörténeti Múzeum bejáratánál. Még óvodások is érkeztek, de a legtöbben az általános iskolai tanulók voltak, tanáraik, osztályfőnökeik vezetésével. A látogatókat korhű ruhába öltözött hölgyek fogadták, nem kis sikert aratva, az erősebb nem körében.

A gyerekek örültek, hogy mód nyílt ismereteik felelevenítésére, bővítésére a márciusi ifjakról, a korabeli Pest-Budáról, a ’48-as honvédseregről. Kiállítások, előadások, szakmai programok mutatták be az emlékezetes történelmi pillanatokat, történelmünk meghatározó időszakát, annak szereplőit általános és középiskolásoknak. A vállalkozó szelleműek rögvest ki is tölthették – többnyire egymás hátán – a szellemi totót.

Március 11-én, az iskolák napján 10 órakor „Megnyílik a fegyverraktár" címmel kezdődött a program egy fegyverbemutatóval Ezt a délelőtt folyamán élőzenés táncház, hangszer-bemutató, népi játékok követték a Hagyományok Háza szervezésében. Közben zajlottak a kézműves foglalkozások, amelyeken különböző korabeli tárgyakat készíthettek az iskolások. Délután került sor dr. Hermann Róbert: Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc vitás kérdései című előadására.

A rendezvénysorozathoz kapcsolódó két időszaki kiállítás tekinthető meg. Március 8-tól 15-ig a „Március idusára" című emléktárlat a Hadtörténeti Múzeum első emeleti termében, március 10–15. között pedig a „48 tárgy `48-ból – a szabadságharc hőseinek ereklyéi" láthatóak a Hadtörténeti Múzeum földszinti Márvány Termében.

Az illetékesektől megtudtuk, hogy nemsokára új résszel gazdagodik a Hadtörténeti Múzeum állandó kiállítás-sora. Az 1848/49-es forradalmat és szabadságharcot bemutató termeket 2011 májusában bezárják, az ott kiállított nemzeti ereklyék – honvéd- és nemzetőrzászlók, zászlószalagok, egyenruhák, fegyverek, kitüntetések, könyvek és kéziratok, valamint falragaszok, felszerelési tárgyak, személyes relikviák – restaurátorok kezébe kerülnek.

Az új kiállítás a tervek szerint 2011. november 16-án – az intézmény megalakulásának 93. évfordulóján – nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Ezzel válik teljessé a 19–20. század magyar hadtörténelmének állandó jellegű bemutatása a múzeumban.

 

 
 Fotó: A szerző felvételei