Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Váltás a szárazföldi szemlélőség élén

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. január 12. 9:29

A Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) Haderőnemi Szemlélőség szárazföldi szemlélői beosztását január 12-étől dr. Lippai Péter dandártábornok tölti be. Elődje, Takács Attila vezérőrnagy külföldön szolgál tovább.

MHP_20220111 (1)

„A szárazföldi haderőnemi szemlélő beosztás személyi változása egybeesik a szemlélőség feladatkörének megváltozásával” – mondta az állománygyűlésen Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese. Hangsúlyozta: Takács Attila vezérőrnagy az elmúlt három évben szilárd alapokat teremtett és kidolgozta azt a rendszert, amelynek mentén a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program szárazföldi haderőnemre vonatkozó része zökkenőmentesen elindulhatott.

Dr. Lippai Péter dandártábornok és a szemlélőség fő feladata a korábbi folyamat folytatása mellett a haderőnemhez tartozó alakulatok napi működésének irányításával bővül. Sándor Zsolt vezérőrnagy szerint ismét olyan új működési rendszert alakítottak ki, amelyre még nem volt példa a Magyar Honvédségben.

MHP_20220111 (7)

Takács Attila vezérőrnagy – aki katonai attaséként szolgál majd tovább – úgy fogalmazott: elkezdett munkájuknak igazán látható eredménye majd csak évek múlva lesz, amikor minden „láthatatlan építőkocka” a helyére kerül. Mint mondta, utódjának főleg az lesz a feladata, hogy a szárazföldi haderőnemet érintő öt aktuális kihívásra – többek között a tűztámogatás rendszerének és a felderítési rendszerek fejlődésére a műveleti terek kiterjedésére és komplexebbé válására – megfelelő válaszokat találjon.

A beosztás átvevő dr. Lippai Péter dandártábornok elmondta: a szárazföldi haderőnemi szemlélőség állományával kapcsolatban az eddigi tapasztalatai pozitívak; és biztos benne, hogy a közös munka során ez hatványozottan így lesz.

Vezetőként nyújtott kiemelkedő teljesítményéért, huzamosabb időn át példamutatóan ellátott szolgálatteljesítéséért a Magyar Honvédség parancsnoka emléktárgyat adományozott Takács Attila vezérőrnagynak.