Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Váltás az amerikai fegyvereladási politikában?

Szöveg: Háború Művészete |  2008. július 24. 8:35

Az Egyesült Államok elutasította Tajvan vásárlási ajánlatát, amely 66 darab F-16-os (darabonkénti áruk a kiegészítő eszközökkel együtt 75 millió dollár) vadászrepülőgépre vonatkozott. A megállapodást Kína nem nézte volna jó szemmel, főleg ezért is döntött az elutasítás mellett az USA.

Az új, Kína-barát tajvani kormány ugyanakkor tárgyalásos úton csökkentené egy esetleges kínai katonai megszállás esélyét, így normalizálva a két ország viszonyát.

Az Egyesült Államok külpolitikájában érezhető némi váltás Kínával kapcsolatban, ennek érdekében pedig hajlandóak akár komolyabb üzleteket is feláldozni.

Az USA számít Kína segítségére, például az Észak-Koreával folytatott tárgyalásokban is (a kommunista rezsim nukleáris fegyver-programját illetően).

Mindeközben Tajvan folyamatosan fejleszti meglévő F-16-os és Mirage 2000 vadászgép flottáját. Tajvan világszínvonalú elektronikai iparral rendelkezik, és nem jelent számára gondot a többi kulcsfontosságú alkatrész beszerzése sem. A saját repülőipar fejlettsége is megfelelő, így nem okoz végzetes gondot a mostani kudarc.

Címkékvadászgép