Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Váratlanul Tripoliba látogatott az amerikai védelmi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 18. 10:13

Váratlanul Tripoliba látogatott december 17-én, szombaton Leon Panetta amerikai védelmi miniszter, s személyében első ízben jár az amerikai védelmi tárca első embere Líbiában. Leon Panetta előzőleg Bagdadban járt, majd pénteken Ankarában folytatott tárgyalásokat.

Az amerikai védelmi tárca vezetője sajtóértesülések szerint Abdur-Rahmán al-Kíb líbiai miniszterelnökkel és Oszáma Dzsualival, a védelmi tárca vezetőjével tárgyal.

Megérkezése utáni nyilatkozatában Panetta kifejtette, hogy a helyszínen akar tájékozódni a kialakult helyzetről, és „személyesen óhajtja kifejezni nagyrabecsülését a líbiai népnek".

Leszögezte: Tripolinak még kihívásokkal és nehézségekkel kell szembenéznie, de meggyőződése, hogy egy olyan ország, mint Líbia el tudja érni célkitűzését, a demokrácia megteremtését. Az Egyesült Államok megadja mindazt a segítséget, amit Líbia kér tőle – fűzte hozzá. Az nem lehet kérdés, hogy Washington rákényszerítse nézeteit Líbiára. „Kiharcolta azt a jogukat, hogy maguk döntsenek jövőjükről" – mondta a Pentagon vezetője.

Panetta a második legmagasabb rangú amerikai kormányzati tisztségviselő, aki Líbiába látogatott, előtte Hillary Clinton külügyminiszter járt október 18-án az észak-afrikai országban.

Címkékjog