Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Varsóban tanácskoztak a V4 országok vezérkarfőnökei

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: wojsko-polskie.pl |  2020. szeptember 30. 21:19

Szeptember 29-30-án Lengyelországban rendezték meg a visegrádi országok vezérkarfőnökeinek értekezletét. A megbeszélésen Magyarországot Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka képviselte.

20200929-30_Varsó (5)

A találkozó legfontosabb célja a négy ország fegyveres erőit egyaránt érintő témakörök megvitatása, valamint a lengyel elnökség során tett feladatok bemutatása volt.

Az értekezlet első napján a vezérkarfőnökök áttekintették a 2023-ra tervezett V4 alapú Európai Uniós Harccsoport (EUBG) előkészítésének helyzetét, valamint azt, hogy a COVID-19 járvány milyen hatást gyakorolt az országok katonai együttműködésére. Korom Ferenc vezérezredes tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy a budapesti székhelyű NATO Katona-Egészségügyi Kiválósági Központ milyen tapasztalatokat szerzett a járvány kezelése során és hogy ezeket a jövőben miként lehet felhasználni.

20200929-30_Varsó (2)

A vezérkarfőnökök egyetértettek abban, hogy a V4 országok közös kiképzései és gyakorlatai kiemelten fontosak a közösség számára. Éppen ezért megállapodtak abban, hogy az országok évenként megrendezendő, V4 szintű legfontosabb gyakorlatain törekednek a minél nagyobb létszámmal való részvételre.

A további együttműködés fejlesztésére kiváló lehetőség a kiberképesség fejlesztése; e területen a felek a rendelkezésre álló információ megosztásában és a kibertér műveleti célú felhasználásának kialakításában látnak lehetőségeket.

A találkozó második napján a megbeszélésekhez csatlakozott Ruszlan Homcsak altábornagy, ukrán vezérkarfőnök és eszmecserét folytattak a fehéroroszországi biztonsági helyzetről, valamint annak térségre gyakorolt hatásáról. Emellett Homcsak altábornagy tájékoztatást adott Ukrajna biztonsági helyzetéről, valamint megvitatták a V4 országokkal való katonai együttműködés lehetőségeit is.

GALÉRIA