Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vásznon az altisztképzés története

Szöveg: Farkas Kinga | Fotó: Hermeli Csabáné, dr. Kiss Attila András és a szerző felvételei |  2024. június 18. 14:37

Kimagasló színvonalú és volumenű tárlat bemutatásával zárult a „Jutas 100” évforduló tematikájához illeszkedő IX. Vajai Honvéd Művésztelep június 6-án.

202406_IX. Vajai Honvéd Művésztelep  (1)

Mivel a művésztelep tematikáját az altisztek történelmi szerepe iránti tisztelet határozta meg, a tíznapos tábor kezdetén a téma két szakértője is ellátogatott a tábornak otthont adó Vay Kastélyba. Kiss Róbert törzszászlós, az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár vezénylőzászlósa a Vaján eltemetett első világháborús hősről, vitéz Csengeri Imréről tartott előadást; Csákvári Sándor – aki nyugdíjba vonulásáig a dandár kulturális részlegét vezette – pedig a Jutasi Altisztképző egykori parancsnokaként is szolgáló Matherny Ödön altábornagy életútját mutatta be. A programon számos érdeklődő vett részt az alkotók mellett, köztük vitéz Csengeri Imre leszármazottai is. Az előadásokat követően a hajdúdandár közreműködésével a táborlakók, Vaja város képviselői és a családtagok is megkoszorúzták vitéz Csengeri Imre sírját.

202406_IX. Vajai Honvéd Művésztelep  (9)

A rendezvény zárásaként az MH Debrecen Helyőrségi Zenekar kamara formációjának dallamai után Molnár Sándor, a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteményének intézményvezetője röviden köszöntötte a vendégeket, majd átadta a szót Szijártó Richárd ezredesnek, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Protokoll és Kulturális Igazgatóság igazgatójának. Az ezredes beszédében visszatekintett az elmúlt tíz évre, amely bebizonyította, hogy a Debrecen Helyőrség által kezdeményezett, és 2015-ben elindult művésztelep nem csak működőképes, de immár a város és a Magyar Honvédség életének részévé is vált. Ezen kívül a jövő vonatkozásában az együttműködés kiszélesítését és a művésztelep fejlesztésének lehetőségeit vázolta fel, végül köszönetet mondott mindenkinek, akinek nyitottsága, odaadása és munkája évről-évre lehetővé teszi, hogy honvédségi alkotók családias, ugyanakkor történelemmel átitatott környezetben tölthessenek tíz napot, amely során a megszokottól eltérő módon szolgálhatják hazájukat és a honvédelem ügyét.

202406_IX. Vajai Honvéd Művésztelep  (6)

A tárlatvezetés, mint minden évben, most is Tamus István grafikusművész, táborvezető nagyívű előadásában bontakozott ki, amelyben a kiállítás színvonalas látványához vezető alkotói folyamat került fókuszba. Azt kérte tanítványaitól a tábor kezdetén, alkalmazzák a montázs és a kollázs technikákat, amelyek kiemelten alkalmasak a múlt és jelen egyidejű megjelenítésére. Számos izgalmas megoldás született így, amely összefogta a meghatározott és a szabadon választott témák megvalósítását.

Tisza Sándor Rajmund, Vaja polgármestere köszöntőjében reményét fejezte ki, hogy jövőre, az akkor tizedik művésztelepen is újra találkoznak ebben a körben.

Címkékkultúra