Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végállomás: Illinois?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. november 15. 10:51

Az amerikai kormányzat tervei szerint a guantánamói fogolytáborban őrzött rabok közül többet egy szinte teljesen üres Illinois állambeli börtönbe szállítanak át.A tervet élesen bírálta Mark Kirk republikánus párti képviselő. Szerinte a foglyok átszállítása Illinois államba veszélyeztethetné a helybeliek biztonságát.

A Chicagótól 240 kilométerre nyugatra lévő Thomson fegyintézetet szemelte ki a washingtoni vezetés a Kuba területén lévő amerikai támaszponton fogva tartottak elsőszámú befogadó központjává – írta a Chicago Trubune.

A CNN hírtelevízió azt jelentette, hogy a tervek szerint a védelmi, az igazságügyi és a belbiztonsági tárca magas rangú képviselői, valamint Pat Quinn illinois-i kormányzó hétfőn terepszemlét tart a 1600 cellával rendelkező börtönépületben.

A tervet élesen bírálta Mark Kirk republikánus párti képviselő. Szerinte a foglyok átszállítása Illinois államba veszélyeztethetné a helybeliek biztonságát. Ezért arra kérte a kormányzatot, hogy ne valósítsa meg azokat az elképzeléseket, amelyek lehetővé tennék, hogy az al-Kaida terroristái az állam területére kerüljenek.

A 2002 januárjában létrehozott guantánamói táborban jelenlég 215 foglyot tartanak fogva.