Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a Doni Hősök Emléktúra

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. február 18. 18:37

Befejeződött a XXII. Doni Hősök Emléktúra február 18-án, pénteken, a Komárom-Esztergom megyei Bajnán.

11

„Tíz megye száz települését érintve, összesen több, mint hétszáz önkéntes tartalékos, nyugállományú, hagyományőrző és aktív katona, valamint honvéd kadét vett részt az emléktúrán.  A különböző településeken közel ezer civil csatlakozott a programhoz” - jelentette Jásdi Balázs, a túra főszervezője Lőrincz Gábor dandártábornoknak, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnokának, aki a jelentést fogadva gratulált a hagyományőrzők teljesítményéhez.

A záróünnepségen a túra jelentőségét méltatta - többek között - Pallagi Tibor, Bajna község polgármestere és Berdó Gábor, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke is. Berdó Gábor kiemelte: a túrán résztvevők azokat is képviselték, akik – bár szerettek volna -, de különböző oknál fogva nem tudták tiszteletüket tenni a rendezvényen.

2

A második világégés munkaszolgálatosainak emléke előtt tisztelegve Totha Péter Joel vezető tábori főrabbi emléktáblával ellátott katonai utászlapátot adott át Jásdi Balázsnak. A főrabbi beszédében úgy fogalmazott: nagyon nehéz emlékezni, mert nem lehet megtalálni a megfelelő szavakat. „Az utókornak kell felidézni azokat a borzalmakat, amelyeket mi nem éltünk át. A sötét esztendők örökre beszennyezték történelmünket, és nekünk – akik csak sejtik, milyen kínokat is jelenthetett a munkaszolgálat - újra is újra tanúságot kell tennünk” – mondta Totha Péter Joel.

8

Az áldozatok lelki üdvéért Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök, katonai ordinárius és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök mondott imát.

Az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság képviseletében Maruzs Roland alezredes helyezett el koszorút a bajnai világháborús emlékműnél.