Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét nemzetközi gyakorlatok Újdörögdön

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Kertész László és Rácz Tünde archív felvétele |  2022. február 18. 18:50

Hamarosan kezdődnek a tavaszi gyakorlati szezon nagyobb kiképzési eseményei, amelyek között – a korábbi évekhez hasonlóan - nemcsak magyar, hanem többnemzeti gyakorlatok is várhatók.

Kertész

Az idei első ilyen közös kiképzési eseményre február végén-március elején kerül sor a Bakony Harckiképző Központ újdörögdi gyakorlóterén. A gyakorlatra a napokban mintegy 130 amerikai katona érkezik negyven harcjárművel az Amerikai Egyesült Államok Európában és Afrikában állomásozó haderejéből: a 2. Páncélos Felderítő Dandár (2. Cavalry Regiment) Stryker alegysége.

A Németországban állomásozó 2. Páncélos Felderítő Dandár kerekes páncélozott harcjárművei, a Strykerek első alkalommal a 2015-ben megrendezett Brave Warrior gyakorlaton mutatkoztak be Magyarországon.Az akkori programnak része volt egy látványos vízi átkelés is a Dunán, amelyet a szentesi műszaki ezred katonái és eszközei biztosítottak.

2015

A 2. Páncélos Felderítő Dandár gyors mozgékonyságú Stryker alegysége azóta visszatérő szereplője a hazánkban megrendezett kiképzési eseményeknek. Jelen voltak a 2017-es Saber Guardian/Dragon Guardian, a 2019-es Black Sea/Balkan Region Exercise/ Saber Guardian, valamint a 2021-es Defeder Europe/Brave Warrior gyakorlatokon is.

A kapcsolatok erősítése érdekében 2019-ben megállapodás is született a Honvédelmi Minisztérium és az Amerikai Egyesült Államok Európában és Afrikában állomásozó hadereje között, amelyben megerősítették a különböző alegységek közötti közös gyakorlatok melletti elköteleződést. Legutóbb, tavaly május-június során vettek részt magyarországi kiképzési eseményen. Ezek a közös gyakorlatok elengedhetetlen részei és jól látható példái a két ország hadereje között régóta fennálló szoros együttműködésnek, amelynek mindig is az volt a célja, hogy a kétoldalú kiképzések révén előmozdítsa az együttműködő képességet, és növelje a NATO tagállamok haderőinek felkészültségét.

Kapcsolódó cikkek
Keresztrepülés_01

Keresztrepülés

2021. június 4. 7:38