Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a kiberbiztonsági szervezés tanfolyam

Szöveg: Kiberműveleti Központ |  2021. május 22. 7:22

Oklevélátadó ünnepséggel ért véget a kéthetes kiberbiztonsági szervezés tanfolyam Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az eseményen prof. dr. Kovács László dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) kibervédelmi szemlélője beszédében a technikai feltételek kialakításának fontosságát, valamint a személyi állomány „kiber-tudatosságának” előmozdítását hangsúlyozta; amihez ez a kéthetes tanfolyam is hozzájárult.

20210521-kiberbiztonsag 01

A Magyar Honvédség alakulataitól, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző karáról érkezett, az elektronikus biztonság területén dolgozó szakemberek, illetve a csapatgyakorlatukat töltő honvéd tisztjelöltek megismerkedtek a kiberbiztonsági trendekkel, biztonsági modellekkel, kockázatelemzésekkel, valamint a szakterületet szabályzó nemzeti és ágazati jogszabályokkal is. Mindemellett elsajátították a kiberbiztonságot fokozó módszereket, amelyeket a későbbiekben a beosztásukban tudnak hasznosítani. A résztvevők a tanfolyam végén egy projektmunka keretében adtak számot tudásukról, az elsajátított tananyagról.

A szakterületen dolgozók ismereteinek fokozása időszerű. Az idei évben sem csökkennek a Magyar Honvédség által is széleskörűen használt infokommunikációs rendszereket érő veszélyek, a kibertérből érkező fenyegetések. A híradások naponta tudósítanak túlterheléses, adathalász, zsarolóvírusos támadásokról, amelyekre technikailag és szervezetileg is fel kell készülni.

20210521-kiberbiztonsag 02

A kéthetes tanfolyam része annak a komplex, az oktatási keretrendszer kialakítását is meghatározó vezetői döntésnek, amellyel a Magyar Honvédség kiberképességének megteremtése, illetve fokozása az elérendő cél. Az  MHP szervezetén belül 2019-ben létrejött a kibervédelmi szemlélőség, ezzel együtt megalakult az a kiber-képzésekkel foglalkozó szervezet, ami számos témakörben szervez tanfolyamokat, az ügykezelőktől a magas ismeretekkel rendelkező szakember gárdáig.

Az elkövetkő években - a felsővezetői szándéknak megfelelően - folytatódik a kiberműveletekre alkalmas önálló szervezeti elem felállítása, hogy az képes legyen a Magyar Honvédség igényeinek kielégítésére.

A sikeres feladatvégrehajtás érdekében a szentendrei alakulat várja a képzett, kihívásokat szerető főtiszt, tiszt, altiszt és honvédelmi alkalmazottak jelentkezését.

20210521-kiberbiztonsag 03