Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végső fázisban az iráni atomerőmű?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 22. 17:59

A busehri atomerőmű üzembe helyezésének előkészítése jegyében számítógépes teszteket végeznek szerdán a létesítményben, így ellenőrzik az erőmű minden majdani tevékenységét.

Az ezzel kapcsolatos ünnepségen részt vesz mind az orosz, mind az iráni állami atomenergetikai szervezet vezetője, Szergej Kirijenko, illetve Golamreza Agazadeh.
Mohammad Szaidi, az iráni atomenergetikai szervezet helyettes vezetője úgy jellemezte a számítógépes ellenőrzést, mint a fűtőelemek beszerelését és az üzembe helyezést közvetlenül megelőző fázist, de nem említette az erőmű beindításának tervezett dátumát. Kirijenko azt mondta nemrégiben, hogy még az év vége előtt üzembe helyezik a busehri létesítményt, “hacsak nem jönnek közbe előre nem látott körülmények".
Az erőmű üzembe állítását már többször elhalasztották. Moszkva technikai nehézségekre és elszámolási vitákra hivatkozva késleltette a befejezést, de megfigyelők az iráni atomprogrammal kapcsolatos feszültségekre vezették vissza a dolgot.

A Nyugat azt gyanítja, hogy Teherán atomfegyver előállítására törekszik, és bírálja Oroszországot, amiért segítséget nyújt Iránnak az atomerőmű építésében. Moszkva álláspontja szerint a Perzsa-öböl partján, Busehrben épülő létesítmény nem használható atomfegyverek gyártására, kizárólag energiatermelésre. Irán tagadja, hogy nukleáris fegyverek gyártására törekedne, állítása szerint egész nukleáris programja kizárólag az áramtermelést szolgálja.