Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véres összecsapás Tádzsikisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 25. 16:20

Harminc ellenzéki fegyveres és 12 kormánykatona meghalt július 24-én, kedden Tádzsikisztán déli részén a kormányerőknek egy ellenzéki csoport ellen indított támadásában – közölték a tádzsik belügyi szervek.

Az akcióban negyven embert – köztük nyolc afgán állampolgárt – elfogtak, s több mint száz fegyvert lefoglaltak. A kormányerőknek 23 sebesültjük van.

A Badahsán-hegyvidéki Autonóm Területen, a Pamír több ezer méter magas hegyei között azért indult a támadás, mert szombaton ezen a vidéken megölték Abdullo Nazarov vezérőrnagyot, a tádzsik államvédelmi bizottság helyi vezetőjét, s a gyilkosokat, akik a dusanbei vezetés szerint egy volt helyi hadúr, Tolib Ajombekov emberei, társaik nem voltak hajlandóak kiadni.

A három napig tartó, eredménytelenül végződött tárgyalások után a tádzsik katonai és rendfenntartó szervek helikopterek és nehézfegyverek bevetésével indítottak támadást.

Hivatalos közlés szerint Abdullo Nazarov gépkocsiját egy húsz fős csoport megállította, s a tábornokot agyonverték. Tolib Ajombekov azonban tagadja ezt. Az 1997-ig a tádzsik kormány ellen harcoló, az ENSZ-közvetítéssel megkötött béke után azonban kormányzati pozícióba került egykori hadúr az AP-nek úgy nyilatkozott, hogy Abdullo Nazarov egy közönséges verekedés során egy bárban halt meg. „Elesett és beverte a fejét a kőbe. A sebesülés halálos volt" – fogalmazott.

A kormányerők akciója helyszíni jelentések szerint ellenállást váltott ki a Pamír hegyei közt lakókból. A vidék közigazgatási központjában, Horogban tiltakozó tömegmegmozdulás volt, s a Pamírból származók tiltakozást szerveztek Tádzsikisztán moszkvai nagykövetségénél is.

Szakértők szerint a támadás a Tádzsikisztánnak csak egy részét ellenőrző dusanbei kormánynak abból a szándékából fakad, hogy hatalmát az Afganisztánnal határos hegyvidékre is kiterjessze.

Címkékhelikopter