Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vérfürdő Srí Lankán

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. május 11. 9:01

Vérfürdőnek nevezte az ENSZ a Srí Lanka-i civilek tömeges halálát a szigetország hadserege és a tamil lázadók közötti háborús övezetben. A hadsereg hét végi tüzérségi támadásának a colombói kormány egészségügyi illetékesei által is megerősített adatok szerint 378 civil esett áldozatul a szakadár Tamil Elam Felszabadító Tigrisei által ellenőrzött területen.

Egy, a felkelőkkel kapcsolatban lévő internetes oldal, a kormányt vádolta a több órás támadással. A hadsereg ugyanakkor azt állította, a lázadók saját területeiket lőtték, hogy ezzel nemzetközi együttérzést vívjanak ki, illetve kicsikarják a tűzszünetet.

Egészségügyi tisztviselők szerint a háborús térségben sebesültekkel vannak teli a kórházak, és növekszik a halálos áldozatok száma.

Gordon Weiss ENSZ-szóvivő szerint számítani lehetett ilyen súlyos áldozatokra, miután az elmúlt hetekben egyre többen haltak meg a Srí Lanka északi részén fekvő harci zónában a polgári lakosság körében. Hangoztatta, hogy a hétvégén megölt civilek, köztük száz gyermek halála, azt mutatja: a “vérfürdő" realitássá vált.

CímkékENSZ