Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb öngyilkos merénylet Pakisztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. május 11. 9:16

Öngyilkos merényletet követtek el hétfőn Pakisztán északnyugati részén egy félkatonai alakulat tagjai ellen egy közúti ellenőrzőpontnál. Legalább hat ember meghalt, tucatnyi megsebesült – közölte egy meg nem nevezett biztonsági forrás.

A merénylő robbanószerrel megrakott gépkocsijával nekirohant az ellenőrzőposztnak Szpina Tana körzetben, Dera Adam Hel város közelében. Az áldozatok között katonák és polgári személyek is vannak.

A pakisztáni hadsereg mintegy két hete jelentős offenzívát folytat a tálib lázadók és az al-Kaida terrorhálózat tagjai ellen ugyanezen országrészben, a Szvat-völgyben és környékén. Rehman Malik belügyminiszter hétfői bejelentése szerint a katonák az utóbbi négy napban több mint hétszáz lázadót öltek meg a harcokban. A támadás mindaddig folytatódik, amíg az utolsó tálib harcost is elűzik a térségből – tette hozzá.

A miniszter által megadott számadatot egyelőre nem lehet független forrásból ellenőrizni.

A hadsereg vasárnapi közlése alapján a május eleje óta tartó harcokban meghalt tálibok száma legfeljebb ötszáz. Egyelőre nem tudni, hogy a hadsereg hogyan azonosítja a meghalt lázadó fegyvereseket, és nem tudni, hogy a harcoknak hány civil halálos áldozata van.

A pakisztáni légierő hétfőn is támadta a lázadók állásait a völgyben – mondták el rendőrök és lakosok.

Az ENSZ hétfőn közölte, hogy május 2-a óta több mint 360 ezer olyan ember jelentkezett menekülttáborokban, aki a Szvat-völgyből vagy a szomszédos Dir, illetve Buner körzetekből menekült el. E táborokban ezt az időszakot megelőzően is már mintegy 500 ezer, a korábbi harcok elől elmenekült lakost tartottak számon.