Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Verseny a tatai tüzéreknél

Szöveg: Kozák Piroska százados | Fotó: a szerző és Dóbiás Ákos törzsőrmester felvételei |  2021. november 29. 13:43

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztályának katonái - a december 4-ei Szent Borbála naphoz kapcsolódó rendezvényen - járőr típusú, szakmai versenyen mérték össze tudásukat november végén, a szomódi gyakorlótéren.

tűzérkupa_kapott (22)

A verseny legfontosabb célja az alegységen belüli összetartás, valamint a csapatszellem erősítése volt. Ezt a különböző szakmai beosztásokban szolgáló katonák - bemérő, felderítő, tűzvezető, löveges, híradó - vegyes csapatokba rendezésével teremtették meg. Cél volt továbbá betekintést és kipróbálást engedni az egyébként egymással együttműködő részek munkájába, „kulisszatitkaiba”.

A „Promeritum Kupáért” versenyző csapatoknak fegyverrel, felszereléssel, hosszabb-rövidebb - koordinátáról-koordinátára megtett - menetek között, folyamatos híradó-összeköttetés fenntartása mellett kellett különböző tüzér-szakmai feladatokat megoldaniuk: tüzelőállás-bemérés, figyelőpont elfoglalás, célfelderítés, tűzkérés, tűzvezetés, tűzfeladat végrehajtása D-20-as ágyútarackkal - természetesen vaklőszerrel. A feladatok között szerepelt még lőszeresláda cipelés is, mint erőnléti megmérettetés, hiszen a jól felkészült tüzér katonáknak nemcsak a szakmai, de az ezzel együtt járó fizikai kihívásoknak is meg kell felelniük. Az utolsó menetet követően a versenyzőknek egy szakmai teszten is bizonyítaniuk kellett.

tűzérkupa_kapott (12)

A verseny főbb értékelési mutatói - a végrehajtási időket szigorúan figyelembe véve - a szakmaiság, a pontosság, a harcszerűség voltak. A megmérettetés sikeres lebonyolítását kijelölt reagáló csoport, döntnöki és alájátszó állomány, valamint biztosító és ellátó katonák segítették.

Ez volt az első alkalom, hogy megrendezték a tatai dandárnál a „Promeritum Kupát”. A verseny megrendezése egyben hagyományteremtés is volt azért, hogy a tüzérség rendszereinek összetevői lássák és megértsék egymás munkáját a jövőbeni feladatok sikeres teljesítése érdekében.

tűzérkupa_kapott (2)

A csapatok eredményeit - ünnepélyes keretek között - a tüzér fegyvernemi napon hirdetik ki. Az első helyezett csapat – az egyéni díjakon kívül - megkapja a csapat tagjainak nevével ellátott vándorkupát, ami egy fa talapzatra rögzített, polírozott D-20-as ágyútarack rézhüvelye lesz.