Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vetélytárs nélkül maradhat az F-35-ös Belgiumban

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. szeptember 16. 18:29

Kiszivárogtatott információk jelentik az első bizonyítékot (amennyiben valóban igazak), hogy a belga kormány tender kiírása nélkül tervezi beszerezni a jövőbeli vadászgépét, a Lockheed Martin F-35-öst. Egy Wikileaks által közzétett távirat szerint 2009. október 16-án Pieter De Crem védelmi miniszter Brüsszelben találkozott az amerikai nagykövettel, ahol az F-35-ösökről is szó esett.

A nagykövetség jelentése szerint a belgák 2020 környékén tervezik az új gépek vásárlását, melyekkel a régi Lockheed F-16A/B-ket váltanák le, melyek életkora a Flightglobal MiliCAS adatbázisa szerint 20 és 30 év között mozog. A Fighting Falconokat valamikor 2015 és 2025 között tervezik nyugdíjba küldeni.

Hollandia és Norvégia még 2002-ben csatlakozott a Joint Strike Fighter programhoz, Belgium viszont nem tartott velük, így most már túl késő lenne, hogy partnerként beszálljanak a gépek gyártásába.

Az amerikai táviratban az is szerepelt, hogy a belga kormány nem tervezi, hogy más gyártóktól is kér ajánlatokat. Nem úgy, mint a norvégok és a hollandok, akik bár részt vesznek a típus fejlesztésében, mégis más lehetőségeket is számításba vettek, mikor kiválasztották a típust, amelyet az elkövetkezendő években fognak rendszeresíteni.

Az említett távirat keltezése óta már majdnem két év eltelt, és bár De Crem védelmi miniszter még mindig hivatalban van, nem tudni, hogy azóta változtak-e a tervek. Annyit azonban biztosan tudunk, hogy két nagyobb csúszást szenvedett az F-35-ös program, így az eddig tervezett szállítások mintegy három évvel tolódtak.

Címkékvadászgép