Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A líbiai felkelők elérték Szirtet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 16. 17:16

A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács fegyveresei behatoltak a még ellenálló Szirt területére – jelentette be a miszrátai katonai parancsnokság szeptember 15-én, csütörtökön. Szirt a megdöntött Kadhafi-rendszer egyik utolsó állása. Előzőleg azt jelentették a helyszínről, hogy a délutáni órákban a város közelében összecsapások zajlottak le a támadók és a Kadhafi-pártiak között.

A tanács szóvivője este úgy fogalmazott, hogy „ma nagy előrenyomulás volt… a város peremén" járnak az ÁNT erői, akik reggel 800 gépjárműből álló konvojjal indultak harcba, és három irányból közelítették meg Moammer Kadhafi szülőhelyét. Az elfoglalására tett korábbi erőfeszítések Szirt határaitól mintegy 50 kilométerre elakadtak.

Tucatnyi embert veszítettek

A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) erői azt közölték szeptember 16án, pénteken, hogy jelentős veszteséget szenvedtek el abban a csatában, amelyet a még ellenálló Szirt elfoglalásáért folytatnak: legalább 11 emberük meghalt, további 34 pedig megsebesült.

Elfogtak viszont negyven harcost, aki Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető híve – közölték az új tripoli hatalom Miszráta városban lévő fegyveresei.

A város a megdöntött Kadhafi-rendszer egyik utolsó állása, 360 kilométerrel keletre van a fővárostól.

„Van még némi ellenállás, de harcosaink meg fogják törni azt" – jelentette ki először a miszrátai katonai tanács szóvivője, majd nem sokkal később arról számolt be, hogy fegyvereseik „elérték Szirt központját, ellenőrzésük alatt tartják a város bejáratait, és elkezdték tüzetesen átvizsgálni az épületeket", hogy megtisztítsák azokat a Kadhafi-hívektől.

A volt felkelők délről érkező alakulatai körbevették a szirti repülőteret, majd azt is ellenőrzésük alá vonták – állította a szóvivő.