Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezénylőzászlósi látogatás a hadosztály-parancsnokságnál

Szöveg: HQ MND-C | Fotó: Földházi Enikő százados |  2021. szeptember 23. 17:41

Első alkalommal látogatott Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságra (HQ MND-C) szeptember 23-án. A főtörzszászlóst Denis Tretinjak vezérőrnagy, parancsnok, valamint Mario Mateljic főtörzszászlós, a hadosztály-parancsnokság vezénylőzászlósa fogadta.

2021_09_23 HDF CSEL visit to HQ MND-C (07)

A látogatás elsődleges célja volt, hogy a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa átfogó képet kapjon a Székesfehérváron települt HQ MND-C küldetéséről, felépítéséről, a jelenlegi műveleti képesség szintjéről és a szervezet előtt álló, középtávú feladatokról. Kaszab főtörzszászlós tájékozódott az eddig végrehajtott és tervezett gyakorlatokról, valamint a parancsnokság alárendeltségébe kerülő erők integrációjáról is. A Magyar Honvédség elsőszámú altisztje számára kiemelten fontos téma volt a NATO többnemzeti hadosztályai közötti kapcsolatok minősége és a közöttük lévő tapasztalatcsere lehetőségei.

Mateljic főtörzszászlós előadás keretében ismertette ezeket a témákat, kiegészítve a parancsnokságon rendszeresített altiszti beosztások bemutatásával, az egyéni kiképzés jellegzetességeivel és a többnemzeti összetételből fakadó kihívásokkal.

2021_09_23 HDF CSEL visit to HQ MND-C (03)

A látogatás során Kaszab főtörzszászlós találkozott a vezetői, illetve altiszti állománnyal, észrevételeiket és javaslataikat interaktív beszélgetés keretében hallgatta meg. A horvát és magyar katonákból álló hallgatóságot arra bíztatta, hogy ismerjék meg egymás kultúráját, munkamódszerét, eddigi tapasztalataikat, amelyek mind-mind hozzájárulhatnak következő beosztásuk még sikeresebb ellátásához.

Mateljic főtörzszászlós vezetésével megtekintették az HQ MND-C elhelyezési körülményeit, amely hamarosan újabb épülettel bővül.

A nagyon közvetlen hangulatú látogatás tapasztalatait összegezve abban mindkét fél biztos volt, hogy ezt az első találkozót továbbiak fogják követni.

2021_09_23 HDF CSEL visit to HQ MND-C (12)

„Csak felkészült és felkészített altiszti állomány tudja garantálni az HQ MND-C további fejlődését, ehhez pedig az idegen nyelv, a törzsfunkciók, valamint a korábbi tapasztalatok összessége képez elengedhetetlen elegyet” – hangsúlyozta Kaszab főtörzszászlós. Mateljic főtörzszászlós pedig kiemelte, hogy „a parancsnokságra kiválasztott és kinevezett altisztek számára a beosztás nagyszerű lehetőséget kínál a tanulásra, de a szerzett korábbi szakmai tudás és tapasztalat átadására is multinacionális környezetben.”