Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezérkarfőnöki látogatás Camp Pannoniában

Szöveg: Bártfai László őrnagy |  2011. december 16. 14:57

Dragan Samardić admirális, a montenegrói haderő vezérkarfőnöke december 7-én délután látogatásra érkezett az afganisztáni Camp Pannoniába, az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) Pol-e Khomri városában lévő táborába.

A montenegrói vezérkarfőnök helikoptere a késő délutáni órákban landolt a tábor mellett kiépített leszállóhelyen. A delegációt dr. Ruszin Romulusz ezredes, az MH PRT parancsnoka, montenegrói részről pedig Miloś Gačevič főhadnagy fogadta, aki egyben a montenegrói állomány nemzeti rangidőse.

A vezérkarfőnök a tiszteletére rendezett sorakozón üdvözölte a PRT katonáit, és röviden méltatta honfitársai helytállását, megköszönve áldozatos munkájukat.

Az MH PRT parancsnoka tájékoztatta a küldöttséget az újjáépítési csoport munkájáról és Baghlan tartomány biztonsági helyzetéről. Külön kiemelte, hogy mekkora segítséget jelent a magyaroknak a montenegrói katonák jelenléte.

Dragan Samardić admirális már nem az első alkalommal látogatott el az MH PRT kötelékében szolgálatot teljesítő montenegrói szakaszhoz. Mostani látogatásának célja az volt, hogy eleget tegyen a régebbi időkre visszanyúló, már hagyománynak mondható nemzeti adományozásnak. A delegáció december 8-án Pol-e Khomri város Gowar Shad Beigum nevű iskolájában adott át a rászoruló tanulók részére tanszercsomagokat, ezzel is jó példát mutatva a katonai szövetségesek irányába. Az iskola közel 500 tanulója részesülhetett az adományból, amelynek beszerzésében, kiszállításában és az átadás megszervezésében az MH PRT CIMIC-munkacsoportja nyújtott nagy segítséget. A csomagok főleg írószereket és füzeteket tartalmaztak, melyek közvetlenül segítik a tanulókat az írás és olvasás megtanulásában.

A kora esti órákban az MH PRT-11 parancsnoka afgán vacsorával búcsúzott el a montenegrói delegációtól. A rendezvényen felszolgáltak többek között kebabot, naan-t, vagyis afgán kenyeret, khabli palau-t, ami egyfajta rizses hús répával és mazsolával, illetve különféle gyümölcsöket és zöldségeket.

A delegáció a vacsora után távozott a magyar táborból.