Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezérkari törzs-tanulónap

Szöveg: Búz Csaba főtörzsőrmester |  2012. március 1. 7:19

Csapatlátogatással egybekötött törzs-tanulónapot tartott a közelmúltban a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség Fegyvernemi Osztálya az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében, a napokban.

A fegyvernemeket és szakcsapatokat képviselő tisztek korábban csapatoknál teljesítettek szolgálatot szak-, illetve parancsnoki beosztásokban. Jelenleg a hadműveleti és fegyvernemi témákat érintő előterjesztések, szakmai álláspontok megfogalmazása, valamint a magasabb szintű döntéshozatalok szakmai előkészítése a feladatuk.

A mostani látogatás célja az volt, hogy a stratégiai szintű fegyvernemi és szakcsapati képviselet folyamán a csoportszintű álláspontok és kihívások is felhasználhatóvá váljanak a közvetlen vélemény- és információcsere által.

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok előadásában azokról a témakörökről is tájékoztatást adott, amelyek a dandárt érintik, hiszen a résztvevőknek látniuk kell, milyen folyamatok zajlanak az alakulatnál. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár szerkezeti felépítésének rövid ismertetése után a parancsnok hangsúlyozta a nemzetközi feladatok és a béketámogató műveletek fontosságát. Az idei év fő feladatai közül külön kiemelte az MH ZHCS-ba (zászlóalj-harccsoport) felajánlott alegységek készenlétének és alkalmazási képességének, illetve a dandár affiliációs folyamatának biztosítását.

Deme László őrnagy, a 62. lövészzászlóalj megbízott parancsnoka – az ellenőrzés előtt álló ZHCS parancsnoka – a felkészülés üteméről és az elkövetkező időszak feladatairól adott tájékoztatást.

A telephelyen kiállított technikai eszközök megtekintése után a 62. zászlóalj épületében található „KRONOS-termet" mutatták be. A KRONOS-rendszer virtuális térben, különböző körülmények között, reális harci helyzetekben történő gyakorlást, illetve a katonák harcvezetésének és parancsnoki munkájának fejlesztését teszi lehetővé. A törzs-tanulónapon részt vevők jónak és használhatónak találták ezt a jelenleg még csak Hódmezővásárhelyen kiépített oktatókabinetet, amely a kiképzési foglalkozások költségeinek csökkentésére is felhasználható.