Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezetési élmény

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. március 12. 8:16

Az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóaljánál újabb mérföldkőhöz érkezett a KF41 Lynx (Hiúz) típusú gyalogsági harcjárművek leendő kezelőszemélyzeteinek kiképzése: a múlt ősszel bevonult katonák február közepén vezethették először a Magyar Honvédség egyik legújabb és legmodernebb haditechnikai eszközét.

202403_Magyar_Honvéd_magazin_borító

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett Lynx gyalogsági harcjárművek vezetőinek kiképzése idén január végén kezdődött. Az 1. gránátos zászlóaljhoz múlt szeptemberben bevonult újoncok közül a szakmai kritériumok szerint legalkalmasabbnak bizonyult jelöltek az alapkiképzésüket követően kezdhették meg a harcjármű irányításával kapcsolatos speciális felkészítést.

Az első vezetési élményükről kérdeztünk két közkatonát, Misán Márk Ivót és Benkő Krisztiánt. Mindketten a technikum elvégzését követően csatlakoztak a Magyar Honvédséghez, és már a korábbi terveik között is szerepelt a katonai hivatás választása, amihez a KF41-esek leendő kezelőinek ígért kiemelt bérezés plusz ösztönzést jelentett. Szintén közös vonás a későbbi céljaik tekintetében, hogy megméretnék majd magukat a harceszköz toronylövészi beosztásában is.

– Nagyon megtisztelő, hogy ilyen hamar lehetőséget kaptam az új harcjármű vezetésére, és örülök, hogy részese vagyok ennek a kiképzésnek. Korábban már vezettem kisteherautót, így a személygépkocsitól eltérő méretek számomra nem voltak nagyon szokatlanok, és a Lynx kezelése sem tűnt túl bonyolultnak.

További részletek a Magyar Honvéd magazin március 14-én, csütörtökön megjelenő számában!