Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

M1 HadERŐ: sport és művészet a katonai pályán

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: az MH Sportszázad Facebook-oldala |  2024. március 11. 16:55

Ha kedd, akkor HadERŐ: Milyen érzések kavarognak az olimpiai kvótát szerzett párbajtőröző Siklósi Gergely őrmesterben? Van átjárás a katonai hivatás és a művészi pálya között? Melyek a március 15-i hadtörténelmi sláger témák? Ki a magyar rohamtüzérség életre hívója? Kiderül az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom” katonai magazinműsorának következő epizódjából, mely március 12-én, kedden 11.33-tól látható.

siklosi

A Magyar Honvédség Sportszázadánál szolgáló világbajnok és olimpiai ezüstérmes Siklósi Gergely őrmester azután nyilatkozik, hogy a férfi párbajtőr válogatott tagjaként aranyérmet nyert a délnyugat-németországi heidenheimi világkupa-versenyen február végén, ezzel biztosítva a magyar csapat részvételét a nyári olimpiai játékokon.

Az adás második szegmensében Kui Istvánnal, az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred szakaszvezetőjével ismerkedhetnek meg a nézők. A Vajai Honvéd Művésztelep tagja a katonai hivatás és a művészi pálya közötti átmenetről, a képzőművészetben tíz éve indult kitérőjéről mesél.

Évről-évre kicsik és nagyon is sorban állnak, hogy láthassák Kossuth vagy Görgey eredeti kézjegyét március idusán, hangzik el a műsor harmadik részében. Minden bizonnyal így lesz idén is: a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum egésznapos „forradalmi” programsorozattal emlékezik meg az 1848. március 15-én kirobbant forradalomra a fővárosi Bálna Honvédelmi Központban. Az ünnep kapcsán Szalay-Bobrovniczky honvédelmi miniszter is megosztja gondolatait a nézőkkel.

A műsor végén vitéz nemes barankai Barankay József (1909–1944) százados története rajzolódik ki. A magyar rohamtüzérség megalapítója igazi katonahős, 1932-től tíz éven át a Ludovika Akadémia rendes tanára volt. „Van olyan vonulata a személyiségének, amely a katonai tudás és az atyai szeretet átadásának kettőssége, ez a ludovikás szerepvállalásában és parancsnoki beosztásokban is megjelent” – hallhatjuk Számvéber Norbert ezredestől, a HM HIM Hadtörténelmi Levéltár és Térképtár igazgatójától.

Ne feledjék! Minden kedden délelőtt „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” az M1-en! Tartsanak velünk!