Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagyományosan jó védelmi és katonai együttműködést ápolunk Szlovéniával

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Facebook-oldala, HM |  2024. március 11. 16:30

Keresnünk kell az együttműködési lehetőségeket és erősítenünk kell a védelmi kapcsolatainkat térségünk biztonságának megőrzése érdekében – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Ljubljanában, miután megbeszélést folytatott szlovén kollégájával.

magyar-szlovén (2)

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, Marjan Šarec szlovén védelmi miniszterrel ugyan rendszeresen találkoznak az EU és a NATO-egyeztetések keretében, igazán elmélyülten azonban csak a személyes találkozókon lehet a kétoldalú kapcsolatok elmélyítéséről beszélni. A miniszter emlékeztetett: Szlovéniával több témakörben is szoros kapcsolat fűzi össze Magyarországot, és nem kivétel ezalól a katonai-védelmi terület sem.

A tárcavezető kiemelte: a szomszédok számíthatnak egymásra. Magyarország immár 10 éve látja el Szlovénia légterének védelmét az olasz légierővel közösen. Segítséget haladéktalanul nyújtunk egymásnak – példa erre, hogy a tavalyi észak-szlovéniai árvizek során a mentési és segélyezési munkálatokban a Magyar Honvédség helikopterei is részt vettek.

Szomszédos országokként hasonló kihívásokkal is kell szembenéznünk, egyaránt nagy nyomásnak vagyunk kitéve például a migráció tekintetében – emelte ki –, ezért mindkét nemzet jelen van például a bosznia-hercegovinai EUFOR ALTHEA misszióban, amelynek parancsnoki posztját 2024-ben magyar tábornok tölti be.

IMG_9708

A miniszter hozzátette: az EU és a NATO mellett az országok kiemelt közös szövetségének tartja a Közép-európai Védelmi Együttműködésben (CEDC) történő részvételt, amely a Nyugat-Balkán stabilitását hivatott támogatni. Rámutatott: idén Magyarország tölti be a CEDC elnökségét, amelynek miniszteri szintű tanácskozását áprilisban tartják, Budapesten.

Szintén elnökségi feladatokat lát el Magyarország az év második felében az Európai Unióban, melynek során – az EU külső határainak megerősítése mellett – kiemelten kívánunk foglalkozni a védelmi ipar és a védelmi képességek kérdéseivel, Európa biztonságának erősítése érdekében – tette hozzá a miniszter.

IMG_9711

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy a megbeszélésen megvitatták az ukrajnai háború fejleményeit is. Magyarország álláspontja nem változott: mi továbbra is az azonnali tűzszünetben és a béketárgyalások mielőbbi megkezdésében látjuk a háború végét – tette hozzá a miniszter. A fegyverek és a lőszer küldése pedig csak a háború meghosszabbítását jelenti, ezért Magyarország továbbra sem küld sem fegyvert, sem lőszert, a háborúba. „Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segélyprogramja keretében támogatjuk Ukrajnát” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. 

A magyar és a szlovén miniszterek a nap folyamán közösen avatták fel az első világháborúban, a szlovéniai Tolmin területén, a III. isonzói csata során hősi halált halt Czant Emil százados emlékművét.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye

emlékmű