Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rejtett veszélyek

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. március 11. 14:22

Az MH Altiszti Akadémia Nemzetközi Kiképző Alosztályának szervezésében a rögtönzött robbanószerkezetek elleni védelemre (Counter-Improvised Explosive Device – C-IED) felkészítő szakmai alaptanfolyam hallgatói, valamint a kurzusra épült továbbképzés résztvevői február végén vizsgáztak a csobánkai gyakorlótéren.

202403_Magyar_Honvéd_magazin_borító

A kiképzések fontos elemei azok a terepgyakorlatok, amelyek keretében az elméleti tudás készséggé válik. Ez teremti meg a lehetőségét annak, hogy éles helyzetben is helytálljon az állomány, például olyan szituációkban, amikor a napjaink hadviselésének szerves részét képező rögtönzött robbanószerkezetekkel végrehajtott támadások veszélye fenyeget. Ezeket az eszközöket pedig immár nemcsak a terroristák, hanem a reguláris haderők is gyakorta alkalmazzák. Ezért is kiemelt jelentőségű az ellenük történő védekezésre felkészítő – az MH Altiszti Akadémia Nemzetközi Kiképző Alosztálya által tartott – kurzus, amelyre mindig többszörös a túljelentkezés.

Miután a C-IED-felkészítések egymásra épülnek, a zárógyakorlaton az alaptanfolyam hallgatói a „Képezd a kiképzőt!” kurzus résztvevőitől kapták a harcparancsot. Az első vizsgafeladat során a honvédségi gépjárműkonvoj egy veszélyes területet közelített meg, amelyet a katonáknak tüzetesen át kellett fésülniük. A vizsgázókat a mostoha időjárás, a változó erősségű esőzés, a felázott, nehezen járható terep is alaposan próbára tette, de így is sikerült megtalálniuk a rögtönzött robbanószerkezetet. A feladat sikeres abszolválása után tapasztalataikat a kiképzőkkel is megbeszélték, az ilyen kiértékelések ugyanis segítik a frissen megszerzett tudás elmélyítését.

További részletek a Magyar Honvéd magazin március 14-én, csütörtökön megjelenő számában!