Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezetési gyakorlaton a Gidránokkal

Szöveg: Kozák Piroska százados | Fotó: a szerző felvételei |  2021. szeptember 10. 7:10

Az idén újonnan átadott harci támogató páncélozott járművekkel, a Gidránokkal - eredeti török nevén: Ejder Yalcin - tartottak vezetési gyakorlatot az MH 25. Klapka György Lövészdandár 36. Páncéltörő-Rakétaosztályának katonái szeptember 7-én.

20210908-gidran (2)

A Tatától néhány kilóméterre található gyakorlótéren végrehajtott kiképzés során a harcjárművek vezetőinek különféle akadályelemekből álló pályákat kellett teljesíteniük a Gidránokkal - mindezt természetesen minél gyorsabban.

A jármű biztonságos használata mellett a vezetési rutin fenntartása is a gyakorlat céljai között volt, mégpedig azért, hogy az akadálymentes közúti szakaszokon kívül, a különböző nehézségű terepen is megfelelő vezetési képességgel rendelkezzenek a járművezetők. Nemcsak a szintemelkedések jelentettek kihívást a sok helyen rendkívül egyenletlen tereputakon, hanem a kijelölt pályák éjszakai körülmények közötti teljesítése is. A katonáknak ugyanis teljes sötétségben is képesnek kell lennie a járművek biztonságos vezetésére fényszóró használata nélkül. 

A Gidránok olyan fejlesztésű harci támogató eszközök, amelyeket kifejezetten a terep, minden elképzelhető akadályának leküzdésére alkalmas formában alkotott meg a gyártó. A tatai katonák folyamatos képzése rendkívüli jelentőségű a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként beszerzett, 21. századi technikai eszközökre.