Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezetői képességfejlesztés

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd |  2023. szeptember 18. 15:02

Kilencedik alkalommal szervez haladó altiszti tanfolyamot a Magyar Honvédség. A képzésnek ezúttal a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár ad otthont.

Szfvár (1)

A tanfolyam az altisztek már meglévő vezetői kompetenciáit hivatott fejleszteni, illetve újakat kialakítani, amelyek segítségével hatékony katonai közösségeket építhetnek. Mindezt annak érdekében, hogy a műveleti környezetben a Magyar Honvédség „építőköveinek” tartott altiszti állomány képes legyen az előttük álló kihívásoknak megfelelni.

A résztvevők a négyhetes képzés során vezetéselméletet, konfliktuskezelést, kommunikációt tanulnak, emellett ismerkednek a csoportdinamikával, szituációs feladatokat, helyzetgyakorlatokat végeznek, viselkedésformákat tanulmányoznak, azokra reflektálnak, továbbá önismereti eszközökkel dolgoznak. Mindezek által önmagukat és – napi feladataik során irányításuk és vezetésük alatt szolgáló – bajtársaikat is jobban megismerik.

Szfvár (2)

A program metodikáját tekintve merőben új képzési formának számít az Acélkocka altiszt képzési rendszeren belül, annak harmadik szintjét képviselve. A felnőttképzés alapjaira és a tapasztalati tanulás stratégiájára épül, tantermi körülmények között, csoportokban adja át az ismereteket.

A tréningre a Székesfehérváron diszlokáló katonai szervezeteken kívül Debrecenből, Szolnokról, Budapestről, Kaposvárról és Pápáról is érkeztek honvédek, akik a felkészítés végén projekt alapú záróvizsgán adnak számot megszerzett tudásról.

Szfvár (3)