Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Videójátékkal készülnek a háborúra?

Szöveg: JETfly Internetes Magazin |  2009. március 17. 14:15

A számtalan komputerizált rendszernek köszönhetően, a vadászgépek pilótái rengeteg adattal szembesülnek egy-egy repülés során. Ezek között nem egyszerű eligazodni, ezért az amerikai légierő (USAF) kifejlesztett egy olyan szimulátort, ami élethűen adja vissza a videójátékba illő pilótafülkék elrendezését és a pilótát körülvevő adathalmazokat.

A PC alapú szimulátort úgy alakították ki, hogy akár egy laptop-ról is működtethető legyen. A szimulátor fejlesztése során a szakemberek rájöttek arra, hogy azok a diákok, akik korábban videójátékokkal játszottak sokkal jobb eredményt értek el a használat során.

A leendő pilótáknak sokat segíthet ez a szimulátor abban, hogy felkészüljenek például az F-22-es különféle szenzoraitól érkező hatalmas adatmennyiség fogadására és feldolgozására.

Az F-35 tesztpilótái is találkoztak már az új szimulátorral, ami a jelek szerint elengedhetetlen részét fogja képezni a kiképzésnek. Ezek a pilóták már szintén ahhoz a korosztályhoz tartoznak, akik videójátékokon nőttek fel, így a szimulátor egyes megoldásai már nem lesznek idegenek számukra.

Az F-22 és F-35 leendő pilótái tehát – az élethű szimulátornak köszönhetően – már azelőtt megismerkedhetnek a vadászgépek adatoktól hemzsegő pilótafülkéjével, mielőtt ténylegesen a magasba emelkednének.