Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatvan évesen is kiválóan megállja a helyét

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. március 17. 18:08

A Magyar Honvédség 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezrednek Sólyom László köztársasági elnök, az ezred megalakulásának 60. évfordulója alkalmából csapatzászlót és zászlószalagot adományozott. A jubileumi ünnepséget Székesfehérváron a polgármesteri hivatal előtti téren tartották.

Az ünnepségen részt vett Tömböl László mérnök vezérezredes HM Honvéd
Vezérkar főnöke, valamint Bali József HM védelempolitikai
szakállamtitkár és a köztársasági elnök képviseletében Palásti Ferenc
dandártábornok.

A történelmi zászlók behozatalát követően az ezred állománya katonai tiszteletadással fogadta Tömböl László mérnök vezérezredest, vezérkarfőnököt. A himnusz után ismertették a köztársasági elnök csapatzászló adományozó levelét. A köztársasági elnök az évforduló alkalmából köszöntötte az ezred állományát és reményét fejezte ki, hogy a most adományozásra kerülő zászló az alakulat jelképeként segíti az állományt a szolgálat nehézségeinek leküzdésében.

Tömböl László vezérezredes az ünnepi beszédében kiemelte, hogy az alakulat jogelődje egyike volt azoknak a katonai szervezeteknek, amelyeket 1945. március 15-én az elsők között kezdtek felállítani. Az ezred történetének következő állomása 1949. március 15. volt, amikor a technikai fejlesztések és a szervezeti változások során, megalakult 101. Honvéd Gépkocsizó Híradóezred, „Klapka" hadrend megnevezéssel. Az azt követő években, először Budapesten, majd Vác helyőrségekben díszlokált az alakulat, végül 1962-ben települt Székesfehérvárra. Az ezred, az eltelt több évtized alatt nagyon jelentős szerepet vállalt a különböző béke és háborús vezetési szintek technikai kiszolgálásában és a feladataik támogatásában. A mai 60. évforduló jelentőségét növeli az a tény, hogy a Magyar Köztársaság a napokban ünnepelte NATO csatlakozásának 10. évfordulóját.

A vezérkar főnök a beszédében – többek közt – azt is hangsúlyozta; a 2009-es év annyiban lesz kiemelkedő, hogy a pápai bázisrepülőtér megkezdi az első C-17-ek rendszerbe állítását, ami egy nagyon lényeges lépés lesz a NATO-ban vállalt kötelezettségeink teljesítésében. Ezzel egyben a bázis környéken élőknek munkahelyeket fognak teremteni, így segíthetik az ott élőket a boldogulásukban. Katonáknál a csapatzászló mindig az összefogást, valamint a nemzeti érzést erősítő szimbólum volt. Ezt az összefogást kell a most átadott zászlónak erősítenie.

Tömböl László vezérezredes, az ünnepi beszédét követőn átadta a csapatzászlót az ezred parancsnokának, Dr. Révész Gyula mérnök ezredesnek. A csapatzászlóra, a köztársasági elnök nevében szalagot kötött Palásti Ferenc dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal Katonai Főosztály vezetője. A csapatzászlót a történelmi egyházak nevében megáldotta Lakner Pál protestáns tábori püspök és megszentelte Berta Tibor, a katolikus tábori püspökség általános helyettese.

 

Az ezred parancsnoka megköszönte a köztársasági elnök úr bizalmát, amit a jövőben az új csapatzászló fog képviselni. Emlékeztetett arra, hogy az ezred az 1949-es megalakulásától nagy utat tett meg technikai és szervezeti téren egyaránt. Ma már a feladataik kiterjednek az országhatáron kívülre, műveleti tevékenységekre is. Éppen a napokba érkezett haza az egyik kontingensük Afganisztánból, amelynek a katonai vezetés nevében megköszönte a külföldön végzett munkáját.

Az ünnepség, az ezred díszmenetével zárult.