Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2009/04.

2009. március 18. 8:36
1595885113
Változó fogalmak

    A politika, a gazdaság, az aszimmetrikus hadviselés mind-mind alakítja, variálja, formázza a terrorizmus fogalmát.
    Érdemes hangsúlyozni, hogy voltak és vannak olyan politikai mozgalmak, amelyek eredetileg terrorizmusként születtek, vagy amelyeket annak határozott meg a külvilág. Ez azt is jelzi, hogy a terrorizmus fogalma változó.

Választások előtt

    A legnagyobb, a legfontosabb – és a legnehezebb. Röviden így lehetne jellemezni az afganisztáni NATO-erők (ISAF) misszióját, amely jelenleg a szövetség első számú művelete, ám ugyanakkor a legkomolyabb kihívások elé állítja a tagországokat. Nem véletlen tehát, hogy ez a téma állt a tagállamok védelmi miniszterei februári megbeszéléseinek középpontjában is.

Intő jelek

    Az Európai Parlament képviselőinek nemrég vitára bocsátott, kritikus hangú beszámolóiból kiderül: az elmúlt időszakban az európai biztonság- és védelempolitika korántsem vizsgázott jelesre. Ezért mielőbbi lépéseket kell tenni ahhoz, hogy kontinensünk biztonságát szavatolni lehessen.

Tíz év, amely átalakította a Magyar Honvédséget

    Magyarország március 12-én ünnepelte NATO-tagságunk tizedik évfordulóját. Egy évtizeddel ezelőtt helyeztük el a szövetséghez tartozásunkat kifejező csatlakozási jegyzőkönyvet az Amerikai Egyesült Államok Missouri államában lévő Independence városában. NATO-taggá válásunkkal hazánk egyik fontos külpolitikai célja valósult meg, hiszen a rendszerváltás után Magyarország mindig a biztonság garantálójaként tekintett az észak-atlanti szervezetre.

Könyves Kálmán és az első keresztesek

    Ezerkilencvenöt novemberében, a franciaországi Clermontban, II. Orbán pápa keresztes hadjáratot hirdetett a jeruzsálemi Szent Sír védelmére, a Jeruzsálem városát korábban elfoglaló és a Bizánci Birodalmat is fenyegető konyai szeldzsuk-török szultanátus ellen, egyszersmind bűnbocsánatot és örök üdvösséget ígérve a fegyvert ragadóknak. „Jézus sírját feldúlták és meggyalázták a hitetlenek, jöjjetek és foglaljátok vissza az Õ országát…" – hangzott a felhívás.

Búcsú a függetlenségtől

    A Harmadik Birodalom az egyik legkönnyebb sikerét könyvelhette el Magyarország 1944. március 19-i megszállásával. Nem véletlenül, hiszen a magyar honvédség nem tudott, de nem is akart ellenállni a Wehrmacht akciójának.

Átélte és túlélte

    Nevéből is következik, hogy Víg József, az egykori 5. hadsereg önkéntes honvédje, alapvetően vidám, sőt kifejezetten vicces ember. A Magyar Nemzeti Ellenállási Szövetség Fejér megyei elnöke, korát (79 éves) meghazudtoló fiatalossággal él és tevékenykedik. Csupán akkor szöknek könnyek a szemébe, ha eszébe jut az 1944–1945-ös év…

Láthatatlan halálosztók

    Ha a harctéren nem látunk (és legtöbbször nem is hallunk) semmit, ám egyszer csak zsákként dől ki mellőlünk a társunk, biztosak lehetünk benne: mesterlövész tevékenykedik a területen.

A halál hosszú keze

    Az afganisztáni harci tapasztalatok nyomán – mert mesterlövészeik a támadó tálibok soraiból igen messziről és igen nagy pontossággal „emelték ki" a parancsnokokat – a brit alakulatok katonái a halál hosszú kezének kezdték nevezni az új, L115A3 mesterlövészfegyvert.

A türelem művészete

    Felderítenek, figyelnek, fülelnek, jelentenek, s ha kell, óramű pontossággal lecsapnak. Sok esetben nem csak saját fegyvereikkel.
    A mesterlövész-szakma berkeiben tett körsétánkat honi pályán folytatjuk, két olyan alakulatnál, ahol az alapfeladatok ellátásában kitüntetett szerepkörrel bírnak a mesterlövészek.

A század szeme

    A tatai mesterlövész-beosztású katonáknak, amennyiben ki kell menniük a téli, hófehér gyakorlótérre, nem elég fegyverüket magukhoz venni, gyorsan össze kell dobniuk egy hevenyészett téli álcát is.

Magad uram…

    Ha valakire valóban nem illik a kajánkodó mondás: aki nem tudja, az tanítja, akkor az Tóth József őrmester, az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj mesterlövészrészlegének parancsnoka.
    A harminchárom éves, háromgyermekes mesterlövész-parancsnok 1997. óta katona, s szolgálatának állomásaival, azokon szerzett tapasztalataival egy kisebb kötetet is megtölthetnénk.

Három az egyben

    Az első szerződéses katonák között vonult be 1996 szeptemberében, s azóta is hű maradt „anyaalakulatához". Az elmúlt tizenhárom esztendőben bejárta a fél világot, betöltött többféle beosztást, ám katonai pályafutásának jövőképe ma több kérdőjelet is tartalmaz.

Zöldsapkások

    Az USA összes haderőneménél megtalálhatók a különleges hadműveleti alakulatok. Az amerikai fegyveres erők állományába összesen hét Special Forces Group tartozik; ezek tagjait a köznyelvben gyakran zöldsapkásoknak nevezik, barettjük színe miatt.

Égi benzinkutak

    Már a repülés hőskorában is az egyik legnagyobb probléma volt a megtehető távolság növelése. A kezdetleges repülőgépek még csak néhány tucat kilométerre repülhettek, az első világháború alatt azonban már országhatárokat is át kellett ívelni. Az Atlanti-óceán átrepülése hatalmas fejlődést jelentett, de a légi feladatok döntő többségét kisebb méretű gépekkel kellett végrehajtani, amelyek tüzelőanyag kapacitása sokkal alacsonyabb volt.

Csatacirkálók

    Nem túlzás azt állítani, hogy a klasszikus értelemben vett csatahajók „kihalását" követően a tengerek jelenlegi legnagyobb tűzerejű felszíni hajóegységei – az egészen más feladatkörű és felépítésű repülőgép-hordozókat nem ide számolva – a korszerű, nukleáris meghajtású, irányított rakétákat is hordozó csatacirkálók. Az egykori Szovjetunióban megalkotott, de a mai Oroszország flottájában is fontos szerepet játszó Kirov-osztály tagjai tekinthetőek napjaink legerősebb vízfelszíni ragadozóinak.

Az ütős magyar

    Ma már az ellenséges vonalak mögött ténykedő mélységi felderítők is tudnak kellemetlen meglepetéseket okozni: egyéni fegyvereik mellett ugyanis ők is rendelkeznek egy igazán (át)ütős puskával. Hollós Péter szakaszvezető – az 5/24 Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóalj ejtőernyős-búvára – fegyvere is a Gepárd M1-es romboló (mesterlövész) puska. Miután a tizenkilenc ejtőernyős ugrással és mintegy százötven merült órával rendelkező mélységi felderítő 2002-ben kezdte katonai pályafutását, s az eltelt évek alatt szolgált a KFOR pristinai és pec-i kötelékében, Irakban, a szállítózászlóaljban, valamint a bagdadi magyar nagykövetség védelmében, kézenfekvő, hogy őt kérdezzük a Gepárdról szerzett tapasztalatairól.

Beretta 92 – az olasz exportsiker

    Nem vagy még igazi SEAL, amíg nem kaptál olasz acélt az arcodba
    Ez a mondat a Beretta 92-essel történt balestek után vált szállóigévé az amerikai haditengerészet különleges alakulatainál. A nagy port kavart események ellenére a pisztoly igazán jó és megbízható konstrukció, melynek katonai és polgári változatai is nagy üzleti sikert jelentettek a gyárnak.

Sztálin James Bondja

    Így jellemezte a francia Le Figaro című francia napilap dr. Richard Sorgét, azt az embert, aki előre jelezte a Szovjetunió elleni német offenzíva kezdetének pontos időpontját. Sztálin azonban nem vette figyelembe ezt a létfontosságú információt, mert elképzelhetetlennek tartotta, hogy a nácik felrúgják a két évvel korábban kötött megnemtámadási szerződést.

Címeralapok

    A történelmi zászlósorból ezúttal három olyan lobogóval ismerkedhetnek meg, melyek egyes elemei a mai magyar címerben is felfedezhetők.
    A régmúlt korok zászlóinak rekonstruálása korántsem egyszerű feladat, különösen akkor nem, ha a lobogóról semmiféle információ nem áll a szakember rendelkezésére. Kortárs ábrázolás, leírás híján – mint például az előző számunkban bemutatott honfoglalás kori, illetve az I. István által használt zászlónál – az intuíció, a fantázia, végső soron pedig az egyéni ízlés kerül előtérbe, ami vitákra adhat okot.

Winterfresh

    Bár téli gyakorlatra készültek a katonák, azt azért a globális felmelegedés körülményei között nem gondolták, hogy Bakony-aljai tevékenykedésük a gyakorlótéren hasonlóvá válik a Wrigleys’s cég egyik legkapósabb rágógumijához: vagyis valóban téli és hűvös lesz.

Mimikri

    Láthatatlanság, megtévesztés, elijesztés. A természetben ezt a három célt szolgálja a mimikri, vagyis amikor egy élőlény utánozza például a környezet mintáját. Persze ez a fogalom a hadseregben is jól ismert. Az álcaruhák, illetve a terepszínű ruhák változása jelentősen felgyorsult a második világháború után.

Kint vannak a vízből…

    Egyértelmű, hogy a Budapesti Honvéd SE egyik legsikeresebb szakosztálya a vízilabda-szakosztály. A Domino-Honvéd férfi vízilabdacsapata hosszú évek óta a világ élvonalába tartozik. De vajon mi a helyzet a nőknél?

A 21-es fogoly

    Fekszem a 3-4 Celsius-fokos „melegben", arccal a nedves kőpadlón, egy vékony overallban. Fejemen csukja, csuklómon műanyag bilincs – jó szorosra húzva. Mit keresek én itt?!
    A kérdés jogos: jelen sorok íróját túszul ejtette a Nagy-Katalóniáért küzdő terrorszervezet. De ez csak egyetlen – igaz, roppant kellemetlen – mozzanata volt annak a közel egyhetes továbbképzésnek, melyet a francia Centre National d’Entrainement Commando kiképzőtisztjeinek és oktatóinak kezei között tölthetett el tizenöt újságíró.

Gábor Áron nyomdokain

    Miért is érdemes ellátogatni a Hadtörténeti Múzeumba? Egyrészt ugye illik művelődni. Másrészt viszont ihletet adhat akkor, ha valaki netalán egy új hagyományőrző egyesületet szeretne alapítani…
    Káplár Béla hagyományőrző százados talán éppen a napi lovaglóleckéje után látogatott el a patinás intézménybe, hogy ott elintézzen ezt-azt. No, nem úri passzióból tanult lovagolni: egy huszárhagyomány-őrző csoporthoz szeretett volna csatlakozni, egy huszár pedig ló nélkül olyan, mint a tüzér ágyú nélkül.

A tavasz ébredése

    A diorámák egy része voltaképpen szimbólum. Olyan alkotás, amely konkrét, tipikus jelenetén túlmutatva, utal (például) egy hadjárat történéseire. Forintos Kálmán diorámája a második világháború utolsó évébe repíti vissza a szemlélőt. Egy elképzelt, de valós alapokon nyugvó jelenetet ábrázol 1945 márciusának elejéről, amikor (miután a Vörös Hadsereg elfoglalta Budapestet) a német–magyar erők megindították a „Frühlingserwachen" (Tavaszi Ébredés) fedőnevű offenzívát; a Balaton és a Velencei-tó közötti frontszakaszról indított művelet a Dunántúl visszafoglalására irányult.