Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország korszerűsíti fegyveres erőit

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 18. 8:50

Az orosz hadsereg fegyverzetének nagyszabású korszerűsítését helyezte kilátásba 2011-től Dmitrij Medvegyev elnök, aki mindenekelőtt a hadászati nukleáris erők harcképességének fokozását nevezte a legfontosabb feladatnak.

A védelmi tárca kollégiumának magas rangú katonai vezetőkkel kibővített ülésén az orosz államfő döntését azzal indokolta, hogy továbbra is fennállnak a helyi válságokból és a nemzetközi terrorizmusból fakadó veszélyek, továbbá a NATO továbbra is fejleszteni kívánja katonai infrastruktúráját Oroszország közelében.

1595885113
Az orosz elnök hangsúlyozta: a nukleáris elrettentést szolgáló erőknek feltétlenül teljesíteniük kell az Oroszország katonai biztonságának szavatolásához szükséges feladatokat. Medvegyev – egyben a hadsereg főparancsnoka – azt mondta, hogy elsősorban az összes harci egység állandó készültségének biztosításáról van szó, amely a fegyveres erők korszerűsítésének, új modelljének egyik alapvető eleme.

Hozzátette, hogy a gazdasági válságtól függetlenül minden lehetőség megvan az orosz fegyveres erők minőségi korszerűsítésére, mivel “a korszerű, jól képzett és a legújabb fegyverekkel felszerelt hadsereg az ország védelmi képességének záloga, minden potenciális agresszióval vagy erőszakos nyomásgyakorlással szembeni védelmének biztosítéka, s Oroszország magabiztos fejlődésének alapvető feltétele".

Az orosz államfő rámutatott, hogy az ország hadiipara is problémákkal küzd, van szabad kapacitása, s ilyen körülmények között a hangsúlyt át kell helyezni a régi haditechnikai eszközök karbantartásáról és javításáról az új fegyverek beszerzésére. “Véget kell vetni a javítgatásnak, s a korábbinál több és jobb fegyvert kell beszerezni" – mondta. Szólt arról is, hogy nem szabad sajnálni a pénzt a hadgyakorlatokra sem, s hogy az eddigi gyakorlatok nem voltak elegendőek, ezért számukat növelni fogják.

Medvegyev részletesen szólt arról, hogy sürgősen rendezni kell a katonák és családjuk szociális problémáit – így a lakásigényeket 2012-ig maradéktalanul ki kell elégíteni -, s hogy figyelembe kell venni a fegyveres erők reformjából következő leépítésekkel keletkező újabb gondokat is.

A tanácskozáson, amelyen a fegyveres erők tervezett – és bár részleteiben még nem ismert, de számos főtiszt, valamint kívülálló szakértő által máris hevesen bírált – reformjáról volt szó.

Anatolij Szergyukov védelmi miniszter elmondta: ma az orosz fegyveres erők haditechnikai eszközeinek mintegy tíz százaléka mondható korszerűnek, de 2020-ra ez az arány már 70 százalék lesz.