Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszaveszik a fegyvert az amerikai pilótáktól?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 18. 9:09

Az amerikai utasszállító repülőgépek pilótái a jövőben nem viselhetnek fegyvert, Barack Obama elnök titokban leállítja a vonatkozó terroristaellenes szövetségi programot – írta a keddi The Washington Times.

A Bush-kormány a 2001. szeptember 11-i, Amerika elleni terrormerényletek után olyan programot indított, amelynek keretében a pilóták a terroristák elleni védekezésül fegyvert hordhattak maguknál, miután elvégeztek egy biztonsági tanfolyamot.

A jobboldali újság szerint Obama a fegyvertartás-ellenes ideológia jegyében hozott döntéssel kockáztatja az utasok biztonságát. A lap rámutatott, nem ismert olyan eset, hogy a pilóták visszaéltek volna fegyverükkel, vagy jogosulatlanul használták volna, pedig 12 ezren szerezték meg a programban a fegyverjogot.

Mint a lap megtudta, Obama megválasztása óta a pilóták fegyverviselési engedélyeinek kiadása jelentősen lelassult.A pilóták nem beszélhetnek nyíltan a program megváltozásáról, attól tartanak, eljárás indul ellenük a titoktartási kötelezettség megszegése miatt.

A Bush-kormány 2001-es programja nem volt újdonság. Az 1960-as évek elejéig minden olyan utasszállító gép pilótája számára, amely postát is szállított, előírták a fegyverviselést. Egyes esetekben egészen 1987-ig engedélyezett volt a gyakorlat. Nem tudni arról, hogy a fegyveres pilóták bármilyen gondot okoztak volna.

A lap rámutatott, hogy az utasok átvilágítása nem lehet tökéletes. A fegyveres biztonsági utaskísérők, az úgynevezett légi marsallok pedig csak a járatok kevesebb mint 3 százalékát fedik le. Az újság azt is hangsúlyozta, a főbb amerikai légitársaságoknál a pilóták 70 százalékának katonai múltja van.