Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robotrepülők vadásznak a lázadókra Irakban

Szöveg: Háború Mûvészete/honvedelem.hu |  2009. március 18. 9:41

Hivatalos információk szerint az amerikai hadsereg legújabb robotrepülőgépe két ember életét oltotta ki Irakban. Az UAV rakétái segítségével vetett véget egy kisebb összecsapásnak, melynek során két lázadó életét vesztette. Az esemény az új robotrepülőgépre irányította a hadsereg figyelmét, ami ezáltal bizonyította, hogy kiválóan alkalmazható éles bevetések során.

A Warrior Alpha működtetéséért felelős szárazföldi egység fő feladatát ezidáig a felderítés jelentette. Egy-egy ellenséges fegyveres csoport észlelése esetén vadászgépet vagy helikoptert irányítottak a kijelölt területre, ami aztán likvidálta a célpontokat.

Jelen esetben az Alpha Warrior két felkelőt észlelt, akik támadást indítottak a közelben állomásozó szövetséges katonák ellen.

Az Irakban szolgálatot teljesítő szárazföldi személyzet és a robotrepülőgép részét képezi az ODIN egységnek, melynek feladata a rögtönzött robbanó szerkezetek (IED – Improvised Explosive Device) felkutatása és megsemmisítése, ember vezette, illetve ember nélküli repülőgépek segítségével.

A robotrepülőgépek már 7 éve segítik a hadsereget különböző feladataik ellátásában. Azontúl, hogy a CIA Afganisztánban hasznosítja a Predatorokat éles bevetések során, az UAV-k fő feladatát mindig is a felderítés jelentette – egészen mostanáig. A Warrior Alpha legutóbbi akciójával bizonyította, hogy támadó feladatokra is egyaránt alkalmazható, ezért a jövőben is történhet a mostanihoz hasonló esemény. Az amerikai hadsereg ugyanis minden olyan lehetőséget üdvözöl, amelyben csökkenthető a katonák elvesztésének lehetősége.