Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tajvan mégsem kap F-16-osokat

Szöveg: JETfly Internetes magazin/ honvedelem.hu |  2009. március 18. 10:20

Az előzetes tervek ellenére, az Egyesült Államok mégsem értékesíti az F-16 block 52 típusjelzésű vadászgépeket Tajvan számára. Az amerikaiak fő indokként azt jelölték meg, hogy az eladással nem szeretnék magukra haragítani Kínát, ugyanis az teljes egészében ellenzi a tajvaniak vásárlási szándékát.

Az Egyesült Államok már 2006-ban is visszautasította a Tajvan ajánlatát, akkor 66 darab F-16C/D block 52 vadászgépre adtak le megrendelést. Akkor az ország azonban képtelen volt biztosítani a beszerzés anyagi hátterét, ezért hiúsult meg a vásárlás.

A megállapodás lehetősége 2008 júliusában került ismét a köztudatba, amikor a Financial Times értesülései szerint Tajvan letett arról a tervéről, hogy megvásárolja a 66 darab F-16-ost. Mindezek ellenére a tajvaniak mégis bíztak abban, hogy az Egyesült Államok – Kína rosszallása ellenére – mégis értékesítené – kedvező áron – a vadászgépeket, melyekkel a közel 30 éve üzemben lévő F-5-ös flottát cserélnék le. A jelek szerint azonban ez nem az amerikai F-16-osokkal fog megvalósulni, így viszont az európai gyártók kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek…