Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Videón fenyegetőzött a Times Square-i merénylő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 15. 13:50

Videón fenyegetőzött a feltételezett Times Square-i merénylő. Az al-Arabíja tévéállomás szerdán nyilvánosságra hozott egy videófelvételt, amelyen a New York-i Times Square-n tervezett merénylet gyanúsítottja Amerika elleni támadásokkal fenyegetőzik.

A felvétel még Faisal Shahzad őrizetbe vétele előtt készült, és azon a pakisztáni születésű férfi azt mondja, hogy “az Egyesült Államok elleni támadással bosszút fog állni minden elnyomott iszlám harcosért és muzulmánért", illetve az al-Kaida terrorszervezet iraki ágának 2006-ban megölt vezetőjéért, Abu Muszab az-Zarkaviért.

“Ezeket a támadásokat a nevükben fogom végrehajtani, és remélem, hogy mindez tetszeni fog a muzulmánoknak" – közölte Faisal Shahzad.

Az angol nyelven rögzített és arabra szinkronizált felvétel hitelességét egyelőre nem lehet bizonyítani. A bejátszott részleten Shahzad a földön ül, fején fekete turbán látható, közelében egy gépfegyver.

Az al-Arabíja közlése szerint a 40 perces videofelvétel egyes részeiben Shahzad egy tekintélyes pakisztáni tálib vezér társaságában látható, valahol a pakisztáni-afgán határ közelében, pakisztáni törzsi területen. Ezeket a részleteket az adó nem vetítette le.

Shahzadot azzal vádolják, hogy május elsejének estéjén működésbe akart hozni egy pokolgépet New York központjában, de az autóba rejtett szerkezetet idejében felfedezték. Az amerikai hatóságok szerint júniusban Faisal Shahzad beismerő vallomást tett.