Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Videóra vették a lengyel mérnök lefejezését

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. február 9. 12:12

A pakisztáni tálibok videofelvételt tettek közzé lengyel túszuk lefejezéséről. A szerencsétlenül járt mérnököt tavaly ősszel rabolták el, munkatársait megölték.

A tálibok már szombaton bejelentették, hogy megölték Piotr Stanczakot,
a krakkói Geofizyka társaság alkalmazottját, mert a pakisztáni kormány
a pénteki határidőig nem volt hajlandó elengedni 60 elfogott tálibot.

Stanczakot, aki egy helyi olajtársaságnak dolgozott, az észak-pakisztáni Attok járásban támadták meg, a fővárostól, Iszlámábádtól 90 kilométerre nyugatra. Megölték két sofőrét, testőrét és három pakisztáni munkatársát, őt pedig ismeretlen helyre hurcolták.

A mérnök tavaly októberben a pakisztáni börtönökben őrzött tálibok elengedését kérte az iszlámábádi hatóságoktól egy DVD-felvételen, amelyet az emberrablók eljuttattak a sajtóhoz. Később a túszejtők követelésüket úgy módosították, hogy a hatóságok engedjék szabadon négy társukat, s a kormány vonja vissza a hadsereget a pakisztáni törzsi területekről, ahol a katonák a tálibokhoz közel álló iszlamista harcosok és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjai ellen folytatnak katonai műveleteket.

A vallási fanatikus muzulmán tálibok egyik parancsnoka a hét végén egy telefoninterjúban közölte: lengyel foglyukat lefejezték, mert a varsói kormány nem teljesítette korábbi követelésüket, a holttestet pedig nem adják ki.